Главна / Вести / Косово и Метохија / Седморо одбијених за статус Тачијеве жртве улажу жалбу

Седморо одбијених за статус Тачијеве жртве улажу жалбу

Седам особа којима је судија за претходни поступак одбио право да добију статус жртве у поступку против Хашима Тачија и осталих шефова ОВК, поднеће жалбу на ту одлуку преко свог заступника пред Специјализованим већима Косова (СВК) са седиштем у Хагу.

Жалбено веће одобрило је данашњом одлуком, објављеном на сајту СВК, правном заступнику жртава да до 7. јуна уложи жалбу на одлуку судије за претходни поступак у име седам подносилаца захтева за статус жртве који носе псеудониме 06/06, 08/06, 09/06, 10/06, 11/06, 13/06 и 14/06.

Њихови захтеви су првостепеном одлуком одбијени, јер, према ставу суђие, злочини које они везују за себе “не спадају у временски, географски и материјални опсег оптужнице” и стога не могу да се сматрају жртвама.

Судија Специјализованих већа Косова (СВК) доделио је 21. априла статус жртве за девет особа спрске и албанске националности, које ће заступати британски адвокат Сајмон Лоз.

О једном захтеву бити накнадно одлучено, након што достави додатне информације.

Право да аплицирају за статус жртве имају сви који сматрају да су оштећени поступцима припадника ОВК.

Жртве могу да буду непосредне – над којима је злочин директно почињен или посредне, јер им је убијен, мучен или отет неко од чланова породице.

Према правилима суда, да би добиле статус жртава, оштећене особе морају да за то добију потврду судије за претходни поступак или судског већа, на препоруку Канцеларије за заштиту жртава.

Тачи, Краснићи, Весељи и Сељими терете се за низ ратних злочина и злочина против човечности почињених у 40 логора на Косову и северу Албаније, где су људи неосновано лишени слободе, мучени и убијани. Њима прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …