Главна / Вести / Србија / Почела пријава за 3.000 динара за вакцинисане

Почела пријава за 3.000 динара за вакцинисане

Право на новчани подстицај имају грађани који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине, или су се до поноћи пријавили за вакцинацију, а прву дозу ће примити у наредних седам дана. За новац је могуће пријавити до 15. јуна.

Грађани се могу пријавити на сајту пми.трезор.гов.рс, а према Уредби о подстицајним мерама за имунизацију и спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД-19, за помоћ се могу пријавити сви држављани Републике Србије старији од 16 година.

Министар Синиша Мали је рекао да ће пријава за 3000 динара бити једноставна, иста као што је био случај када су се грађани пријављивали за државну помоћ од 30+30 евра.

Потребно је да унесете матични број, број важеће личне карте и да изаберете банку у којој желите да вам се уплати новац.

Пензионери не морају да се пријављују за ову помоћ, док се корисници социјалне помоћи пријављују за 3.000 динара за вакцинисане грађане.

Од петка, 4. јуна, почиње са радом контакт центар за пријаву телефоном, а број ће бити објављен пред почетак његовог рада.

Министар Синиша Мали јуче је објаснио да ће исплата накнаде 3.000 динара за вакцинисане грађане почети одмах по завршетку пријављивања, дакле, после 15. јуна.

Подсетимо, министар Мали је јуче нагласио да држава у  динар и у дан исплаћује обавезе које има, па је тако већ 5,7 милиона грађана примило прву рату од 30 евра, у оквиру мере подршке 30+30 евра, док ће им друга бити исплаћена у новембру месецу.

Незапослени грађани Србије ће средином јуна добити по 60 евра, док ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра.

Такође, рекао је министар, прошле седмице је нашим грађанима на Косову и Метохији уплаћена мера помоћи и подршке, и то по 100 евра за свако лице, укључујући и децу, односно по 200 евра уколико је реч о незапосленом лицу.

Такође, у јуну ће бити исплаћена последња, трећа рата у вредности од 50 одсто минималне зараде за помоћ привреди, као и трећа од шест рата подршке аутопревозницима.

“Све мере подршке које спроводимо исплаћујемо без дана кашњења, као што смо и обећали, а тако ће се наставити и у будуће. Грађани нам верују, немају сумње да ће добити новац уколико се пријаве и верују својој држави”, закључио је министар Синиша Мали.

Извор: Новости

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …