Главна / Вести / Србија / Петковић са амбасадорком Румуније о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ и о наставку дијалога

Петковић са амбасадорком Румуније о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ и о наставку дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Румуније у Републици Србији Силвиом Давидоју, са којом је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

Петковић је похвалио искрено пријатељство две државе, као и румунског и српског  народа, које ћемо, како је рекао, „обострано наставити да негујемо и у будућности“.

Директор Канцеларије за КиМ је, такође, захвалио амбасадорки Румуније на доследној подршци њене државе територијалном интегритету и суверенитету Србије и решености да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, Петковић је истакао да ће, и поред спремности Приштине на сваку врсту опструкције, Београд наставити да инсистира на разговору, као једином средству за мирно решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити да у свакој прилици захтева имплементацију свих до сада постигнутих договора, пре свега успостављање Заједнице српских општина. Београд је, према речима директора Канцеларије за КиМ, испунио све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина осам година не жели да испуни обавезе везане за успостављање ЗСО, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

Петковић је, на крају, указао на реалну опасност одсуства дијалога, која се манифестује све учесталијим физичким нападима на Србе, њихову имовину и храмове Српске православне цркве, нагласивши да се овде не ради о изолованим инцидентима, већ о серији етнички мотивисаних напада, наводи се у саопштењ.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Завршен десети Фестивал документарног филма ГРАФЕСТ у Грачаници

Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ свечано је затворен у Дому културе …