Главна / Вести / Србија / Петар Петковић: Београд неће пристати на једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума

Петар Петковић: Београд неће пристати на једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума

Данас је постало кристално јасно да је читава наводна жеља Аљбина Kуртија за дијалогом најобичнија лаж и обмана, јер чини све да опструкцијама и уценама поништи и сваку могућност преговора и договора.

Званични Београд неће пристати ни на каква једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума, што данас иза леђа Мирославу Лајчаку и Метјуу Палмеру најављује Аљбин Kурти – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића.

Томе служи и Kуртијева данашња најава да ЗСО не може бити формирана, чиме се директно крши, не само Бриселски споразум из 2013. године, него и свака могућност договора.

Званични Београд ће доследно инсистирати на формирању Заједнице српских општина, онако како је договорено пре осам година у Бриселу – као облику институционалног организовања српског народа на Kосову и Метохији, са јасно утврђеном надлежношћу, структуром и циљевима, који су додатно потврђени и усвојени Споразумом о општим принципима из 2015. И ту преговора нема.

Очекујем да се Европска унија, као посредник у дијалогу, јасно определи према оваквим једностраним тумачењима Приштине. Kако је могуће да се постигне било какав нови споразум са Приштином, ако данас сведочимо отвореном кршењу и негирању свих до сада постигнутих договора?

Још једном истичем да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног решења, али неће бити неми учесник у монологу једне преговарачке стране, већ ће доследно, аргументовано и снажно инсистирати на испуњену свега до сада договореног, као предуслову даљих разговора у циљу нормализације односа са Приштином – наводи Петковић у саопштењу.

Check Also

Петар Петковић разговарао са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике …