Главна / Вести / Србија / Скуп САНУ: Присвајање српске баштине на КиМ део стратегије

Скуп САНУ: Присвајање српске баштине на КиМ део стратегије

Уништење српске културне баштине на Косову и Метохији део је шире стратегије албанских сепаратиста чији је циљ да промене не само демографски него и културно историјски идентитет наше јужне покрајине, оценио је данас Зоран Гарић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Приштине, са седиштем у Лепосавићу.

Говорећи на научном скупу “Заштита, очување и афирмација српског културног наслеђа на КиМ” у Српској академији наука и уметности, Гарић је упозорио да се “у новој албанској историографији по опробаном систему намеће псеудоидентитет неким нашим светињама као што су Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка и Грачаница”.

У излагању о “Стању српске непокретне културне баштине на КиМ и садашњим активностима на њеном очувању”, Гарић је нагласио да, након висе од две деценије уништавања и препуштености пропадању долази до “присвајање српске баштине и фалсификовање историје, са јасном политичком позадином”.

Гарић је као неке примере навео покушаје узурпације манастирског земљишта и имовине, нелегалну изградњу магистралног пута поред манастира Дечани и најављен почетак радова на конзервацији православног храма Светог Николе у Новом Брду.

“Промена имена насеља, географских појмова и топонима само су део притисака привремених косовских институција да се најзначајнији део српске средњевековне културне баштине заувек одвоји од српског народа и његове цркве”, оценио је Гарић.

Према његовим речима, неповољно политичко окружење у великој мери данас отежава заштиту и очување српске културне баштине на КиМ.

“Медијски подржани из појединих центара моћи у делу међународне заједнице која спонзорише самопроглашену државу Косово, све висе намећу потребу преименовања српске културне баштине у косовску баштину и баштину Косовара. Ове језичке одреднице и измишљени синоними за српско православно наслеђе нису само изрази језичке еквилибристике, већ покушај привремених косовских институција да у темеље своје такозване државе уграде баштину која им не припада”, закључио је Гарић.

На скупу је представљено и излагање “Конзерваторско-рестаураторски радови на зидном сликарству српских средњевековних споменика на КиМ од 1999. до 2019.”, Драгана Станојевића и Александре Давидов Темерински, обоје из Републичког завода за заштиту културе из Београда.

У излагању је упозорено да је, кад се ради о зидном сликарству, наша баштина на КИМ далеко више оштећена и уништена него што је обновљена и рестаурисана.

“Кад је реч о сликарству четири споменика на листи светске баштине само је живопис Грачанице конзерваторски потпуно завршен. Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, осим Богородичине цркве, и Дечани још увек чекају конзерваторе. Тај процеш траје, а живопис пропада временом”, рекла је Давидов Темерински.

Упозорено је да у Богородици Љевишкој, страдалој 2004. године, конзерваторски радови на њеном живопису “не само да нису завршени, већ данашње стање зидова на њеном источном делу, угрожених влагом, захтева хитну санацију”.

Према речима Давидов Темерински, није могуће доћи до тачних података о стању живописа у мањим црквама на подручју где приступ нашим стручњацима није безбедан, а имајући у виду пораст тероризма у другим срединама, међународним институцијама попут УНЕСКА ово подручје одавно није у средишту пажње.

Скуп у САНУ 1. и 2. јуна се, уз бројне стручне излагаче, бави између осталог темама као што су “Српска културна баштина на КиМ – садашње стање, дугорочни ризици, могућности афирмације и очувања” и “Будући статус српског косовскометохијског културног наслеђа и његова заштита”.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић председник СНС-а до избора, изабрани нови потпредседници

Председник Српске напредне странке Александар Вучић одбио је да прихвати једногласан предлог свих чланова те …