Главна / Вести / Косово и Метохија / Миливојевић: Јачаће бочни притисци преко пет земаља ЕУ

Миливојевић: Јачаће бочни притисци преко пет земаља ЕУ

Јачање Србије на свим пољима, као и српских аргумената сметња су и баријера у реализацији глобалних циљева, што је разлог за циклус нових притисака који следе, оценио је данас дипломата Зоран Миливојевић.

“У том смислу следи и нови циклус притисака и покушаји да се процес јачања Србије и њено деловање заустави”, рекао је Мливојевић за Тањуг и додао да ће се у том циљу ићи на отварање нових питања и то на агресивнији начин.

Највећи притисак везан је за КиМ, рекао је Миливојевић и додао да нови циклус подразумева бочне притиске преко пет земаља ЕУ које нису признале Косово, што се види и на случају Грчке, али и других земаља, а све то, како би се Србији избио аргумент који јој иде у прилог.

Према његовим речима, притисци на Србију трају од НАТО агресије.

“На притиске смо се навикли суочени с чињеницом да водимо рачуна о националним и државним интересима којих се не одричемо”, рекао је дипломата и додао да ипак запад не може да иде даље од бомбардовања које смо преживели, ни излолације …, јер је Србија довољно глобално интегрисана.

Дипломата оцењује да та одређена врста притисака показује нервозу запада да се косовски чвор што пре реши.

“Притисци на Србију су дневна тема. Све што се догађа и све поруке које добијамо и оне које произилазе из нон пејпера који се завршавају на признању, све су то притисци”, рекао је он.

Миливојевић је нагласио да Србија нема намеру да се одрекне ни пријатеља ни стратешких партнера и да се решење мора тражити у оквиру реалне политике не само када је реч о КиМ већ и Република Српска.

Питање КиМ мора се тражити у оквиру СБ УН, и тако да обе стране буду задовољне, закључио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …