Главна / Друштво / Видовданске свечаности отворене изложбом слика Милоша Шобајића

Видовданске свечаности отворене изложбом слика Милоша Шобајића

Отварањем изложбе слика нашег чувеног недавно преминулог сликара Милоша Шобајића у Дому културе у Грачаници и почетком рада ликовне колоније “Грачаница 2021” на којој учествује 10 еминентних ликовних стваралаца, започело је обележавање Видовдана на Косову и Метохији. Присутнима се најпре обратила супруга Милоша Шобајића, др Маја Искејдро.

“Његова жеља је била да не излаже само у светски познатим музејима већ свуда по Србији, па је тако ишао од Новог Сада, преко Требиња, Бања Луке, Трстеника, Сомбора и Панчева, Вишеграда, Ваљева и Ниша и тако редом. Да би круна његове мисије и излагања опуса по Србији била баш овде на Косову и Метохији, јер Косово и Метохија су колевка српског народа,” рекла је Искејдро.

С обзиром да због забране косовских власти није могао лично да присуствује овом догађају, скупу се путем видео линка обратио Арно Гујон чија је фондација “Солидарност за Косово” финансирала реконструкцију галерије Дома културе у Грачаници.

“Грачаница није само у срцу она је и у форми уметничких дела која сам добијао на Косову и Метохији као поклон. У овој галерији у коју смо уложили финансијска средства видећете слике Милоша Шобајића а у наредном периоду и других уметника”, рекао је Гујон.

У склопу свечаности представљени су и учесници ликовне колоније која почиње у Грачаници, а којима је домаћин Галерија уметности Приштина која је одлуком Канцеларије за Косово и Метохију после 22 године враћена у нашу покрајну.

“Последња одбрана нашег народа на КиМ су управо култура и уметност зато све радимо да одржимо њихов континуитет и трајање, да различитим програмима наставимо тамо где су наше институције стале 1999 године. Још једна установа културе од националног значаја Галерија уметности Приштина враћа се у свој завичај, Грачаницу,” каже директор Галерије уметности Приштина Небојша Јевтић.

Видовданске свечаности званично је отворио председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“Седам векова Грачанице, седам векова од смрти краља Милутина, повратак Галерије у Грачаницу. Видим да их читавог јуна прате различити, важни догађаји из области културе и уметности који су посвећени и прослави Видовдана. На крају, допустите ми да зажелим пуно среће уметницима и прогласим Видовданске свечаности отвореним”, рекао је Поповић.

Како је планирано у оквиру обележавања Видовдана до краја јуна ће се свакодневно одржавати духовни, културни, забавни програми и садржаји у свим српским срединама на Косову и Метохији.

 

 

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …