Главна / Вести / Косово и Метохија / Живић: Успешно обележени Дани Црвеног крста у Грачаници

Живић: Успешно обележени Дани Црвеног крста у Грачаници

Под слоганом “Твојих пет минута , нечији цео живот” у Грачаници у просторијма Црвеног крста организована је акција добровољног давалаштва крви.

“Традиционално у мају месецу одржавамо овакве акције у склопу обележавања недеље Црвеног крста. Ове године акција добровољног давалаштва крви касни пар дана због тренутне епидемиолошке ситуације, и управо због тога одржава се у трајању од два дан, како би се избегла већа окупљања људи”, рекао је Света Живић, секретар Црвеног крста Грачаница гостујући у јутарњем програму РТВ Грачаница.

“Ово је друга редовна акција прикупљања крви.Прва је била јануара месеца када је прикупљено 55 јединица крви, надамо се да ћемо и у овој акцији имати тако добар одзив. У међувремену смо одрадили и две ванредне акције добровољног давања крви, које спроводимо у сарадњи са Заводом за трансфузију” , истиче Живић и додаје да је епидемиолошка ситуацију утицала на целокупно обележавање Недеље Црвеног крста, али да је на крају разним активностима, међу којима су и уручени ваучери породиљама на Гинеколошком одељењу у Грачаници, ипак успешно спроведена.

“Такође волонтери Црвеног крста су наш битан део,они су били на терену и за време карантина када су најугрожрнијим групама достављали храну и лекове. Исто тако и почетком године када су централни Космет задесиле невиђене поплаве, волонтери Црвеног крста су међу првима били на терену и помагали”, закључио је Живић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације многе акције Црвеног крста су још увек под знаком питања. Ако пандемија то дозволи биће одржано такмичење у пружању Прве помоћи, а такође ће малишани са КиМ из социјално угрожених породица имати прилику да у неком од одмаралишта на црногорском приморју уче о Црвеном крсту. Све те акције биће спроведене само ако то дозволи епидемиолошка ситуација, и ако се створе услови.

 

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …