Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Наша реакција на непоштовање споразума биће снажна

Вучић: Наша реакција на непоштовање споразума биће снажна

Наша реакција биће снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и окриљем ЕУ, најавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву највиших представника Приштине, попут Аљбина Куртија који се, како је рекао у лице ругају говорећи да неће да формирају ЗСО, коју су потписали.

Вучић је рекао да је представнике РС упознао данас са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи портив Србије и српског народа а да то не наизлази на било какву рекацију.

Он је казао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Палмером и Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог.

„Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем“, објаснио је он.

Казао је да, када некога сатерате у зид, без обзира да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то „не иде“.

Да Курти уцењује како се са њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не би му то саветовао“, закључио је Вучић.

Ако Курти неће да разговара о ЗСО, не мора ни да долази у Брисел

Ако Аљбин Курти мисли да неће морати да се разговара о Заједници српских општина, већ само о томе да ми кажемо да је “Република Косово” нешто што прихватамо и признајемо, не мора ни да долази у Брисел, а ако неко од мене то очекује, не мора ни да ме зове, поручио је данас председник Србије Алексаднар Вучић.

Вучић је упитан имају ли разговори са предсатвницима ЕУ и САД смисла, имајући у виду Куртијеве уцене да неће формирати ЗСО, те да ли ће, уколико оде у Брисел средином јуна на наставак дијалога, пред њега можда бити стављен ултиматум, рекао да никакав ултиматум не очекује.

“Не мислим да ће бити било каквог ултиматума, нити било чега сличног. Када сам био у Блеој кући, па то нисам потписао, а да ни од кога овде нисам имао подршку… Људи не морају да брину за такве ствари”, истакао је председни Србије.

Вучић је навео и да је на Београду да разговара и да увек буде отворен за дијалог. Каже и да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи…

Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само “вика и дрека” и рафал оптужби на рачун Србије – како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид…

“Онда видите да код њих нема жеље да се разговара… Ако Курти мисли да неће да се разговара о ЗСО, него о томе да ми кажемо да је ”Република Косово” нешто што прихватамо и признајемо – не мора да долази. Ако неко то од мене очекује, не мора ни да ме зове. Да разговарамо о несталима, то можемо”, рекао је Вучић.

У петак ћу грађанима показати где је будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се у петак обратити грађанима Србије и показати где је будућност Србије и шта је то прошлост. Вучић је, након састанска са представницима РС, рекао да неће данас да одговара на домаће теме, већ да ће се обратити народу у Србији у петак.

„Нећу данас да одговарам на нападе оних који су земљу уништили, већ ћу у петак са свим папирима показати где је будућност Србије и шта је прошлост, као о како не смемо да дозволимо да се прошлост врати“, рекао је он.

Вучић је објаснио да ће се у петак обратити, када му прођу сви састанци о КиМ.

Тражићемо извештаје, нема игре са Бонским овлашћењима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, у складу са Дејтонским споразумом, убудуће редовно тражити извештаје високог представника у БиХ о политичкој ситуацији у тој земљи.

Вучић је, након састанка са представницима РС и парламентарних странака из Српске, поручио и да ће Србија увек помагати и подржавати Републику Српску.

“Рекао сам да ће по први пут, министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, у складу са овлашћењима, тражити извештај од високог представника о стању у БиХ. Србија ће почети да се понаша како до сада није, али у складу са оним што је потписано”, рекао је Вучић у обраћању медијима”.

То су, додао је, позитивне, важеће, правне норме и у складу са Анеском 10 Дејтонског споразу, високи представник је дужан да обавештава и заинтересоване стране, а то је и Србија.

“Тај анекс је потписао Милан Милутиновић и од сада има редовно да тражимо извештај високог представника. Уверено смо да ће високи представник, ако опстане, испуњавати ту обавезу”, рекао је Вучић.

Додао је да разуме зашто људи у РС са зебњом гледају на непоштовање правних процедура, јер је високи представник требало да буде потврђен у СБ УН, али их је замолио да разумеју шта је реална политика, ма колико се суочавали са тешким последицама и ситуацијом.

“Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима. Србија ће морати да разговара са високим представником и тражићемо извештаје, исказивати ставове, мишљења и односе и слушати шта РС има да каже”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је веома опасно играти се Бонским овлашћењима, на чему ће Србија да инсистира.

“Србија неће подржати спровођење у дело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у РС. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на белосветске моћнике, али колико можемо, у складу са међународним јавноправним нормама”, рекао је Вучић.

Додао је да је саслушао све госте, чуо идеје, и навео да је заједнички именитељ да сви добро разумеју, и власт и опозција, тежину позиције РС и српског народа.

Србиха ће увек бити уз РС, поштујући интергитет БиХ, али и РС, додао је Вучић. Додао је да је било речи и о економским пројектима, те изразио уверење да ће Србија моћи да осим четири општине, помогне још две општине, и указао на значај изградње аеродрома у Требињу.

Наишли смо на разумевање и подршку Србије

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да су у разговору са председником Александром Вучићем наишли на велико разумевање и подршку Србије, упркос проблема које сама има, за стање у Републици Српској и покушаје да се мимо процедуре именује високи представник, што је противно интересима Српске и српског народа.

“Ми мислимо да треба затворити канцелариј виског председника, о томе донесени закаључци… ми смо против његове рехабилитације, спремни смо да кажемо и да то одбијамо, а трагамо и за нашим политичким јединством у Републици Српској и разумевањем Србије”, рекао је Додик.

Ми, истакао је, желимо примену Уставу и поштовање међународног права и Устава БиХ који је кршен од високог представника. Одакле год долазио високи председник он мора бити потврђен Резолуцијом СБ УН јер у противном он за нас неће имати легитимитет.

“Замолили смо председника Вучића да нам помогне у разумевање ове ситуације и позицију Србија која има своје проблеме, а они су наши заједнички, то је Косово и Метохија…”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је поручио да је потребно јединство да би се да преброди овај још један налет који је, како је рекао, веома важан за Републику Српску и српски народ.

Од сутра грађани БиХ могу бесплатно да се вакцинишу у Сбији

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да ће сви грађани БиХ од сутра, било где и било кад, у Србији моћи бесплатно да се вакцинишу и добију сертификат као и грађани Србије.

Вучић је, након састанка са делегацијом Републике Српске, коју предводе председавајући Председништвом Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, рекао да ће грађани Републике Српске и из целе БиХ моћи као и грађани Србије да се вакцинишу где год хоће, у Београду, Нишу, Крагујевцу, Лозници и било ком другом граду или пограничном месту.

“Могу потпуно бесплатно да се вакцинишу и да добију сертификат о томе као и грађани Србије”, рекао је Вучић истичићи да имамо довољно вакцина, као и да смо успели у последњих двадесетак дана да вакцинишемо нових око 630.000 – 640.000 грађана.

Председник Србије је поручио да Србија има довољно вакцина за цео регион и позвао грађане БиХ да се вакцинишу.

Такође, поручио је да ће Србија наставити да помаже Републику Српску у складу Законом о специјалним везанма и Дејтонским споразумом, не кршећи ниједну међуанродну норму, а показујући поштовање и љубав прем Српској.

Казао је да су на састанку данас разговрали и о другим важним темама и о националној стратегији и проблемима по питану КиМ.

Вучић је захвалио Милораду Додику и представницима свих парламентаних странака на подршци Србији по питању КиМ.

Извор: Танјуг

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …