Главна / Друштво / Миленковић: “Видовданско песничко бденије” једна од најзначајнијих књижевних манифестација

Миленковић: “Видовданско песничко бденије” једна од најзначајнијих књижевних манифестација

Отварањем “Ликовне колоније Грачаница 2021” изложбом слика недавно преминулог Милош Шобајића започеле су Видовданске свечаности.

Поред многобројних духовних, културних, забавних програма, биће одржано и “Видовданско песничко бденије” манифестација на којој се додељују многобројне награде из књижевности.

“Видовданско песничко бденије” је једна од најзначајних манифестација таквог типа на читавом српском говорном подручју, па су и награде које се додељују једне од најзначајнијих књижевних награда у Србији”, рекао је Жарко Миленковић, књижевни критичар и члан жирија песничког бденија, гостујући у јутрњем програму РТВ Грачаница.

Жарко истиче, да је прошле године, упркос измењеном режиму због пандемије коронвируса, “Видовданско песничко бденије обележило 30 година, а како каже, нада се да ће ове године успети да манифестацију одрже онако како је замишљено у присуству писаца из региона и централне Србије као и са Косова и Метохије.

На “Виовданском песничком бденију” стихове ће казивати око двадесетак песника, а најзначајнија награда бденија је Златни крст Кнеза Лазара која се додељује за целокупан књижевни рад. Поред ове додељују се још и Грачаничка повеља, Перо деспота Стефана Лазаревића и Кондир Косовке девојке.

Покровитељи “Видовданског песничког бденија” су Министарство за културу Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина града  Приштина-Грачаница, као и  Општина Грачаница.

“У овом периоду излази и Видовдански Гласник који смо ми конципирали као годишњи часопис за културу, уметност и друштвена питања и он уметнички и социолошки вреднује све оно што настане између два Видовдана. У Видовданском гласнику објављујемо текстове који нису већ објављивањи, већ се они пишу специјално за гласник”, закључио је Миленквић.

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …