Главна / Вести / Косово и Метохија / Трибина “Свети краљ Милутин-700 година од упокојења”: Изузетна личност о којој се не зна довољно

Трибина “Свети краљ Милутин-700 година од упокојења”: Изузетна личност о којој се не зна довољно

Трибина “Свети краљ Милутин – 700 година од упокојења” одржана је синоћ у амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

На трибини су говорили познати византолози проф. др Влада Станковић, проф. др Радивој Радић и проф. др Божидар Зарковић.

Посетиоци и љубитељи српске историје имали су прилику да се упознају са животом и делом Светог краља Милутина а предавачи су заједно са присутнима сагледали значај средњовековне Србије и српских владара у ширем контексту византијског светла и православља на Балкану.

Влада Станковић професор Историје Византије на Филозофском факултету Универзитета у Београду каже да је Свети краљ Милутин био један од највећих владара из лозе Немањића и да је као такав био значајан за српску историју а нарочито на просторима Косова и Метохије.

“Мени је је била велика част и задовољство да учествујем на трибини коју је организовао Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, заједно са мојим колегама, професорима Радивојем Радићем и Божидаром Зарковићем. Ове године се навршава велики јубилеј, седам векова од упокојења једног од највећих владара из лозе Немањића и једног од највећих српских владара уопште краља Милутина. Данас смо представили мање позната достигнућа из живота Светог Милутина, отворили нека питања и расправу и указали на значај који је краљ Милутин имао за историју у средњем веку, за ове просторе посебно и за уопште српску историју до данашњег дана, јер се његов утицај наставља, заједно са поштовањем његовог светитељства све до наших дана” рекао је Станковић.

Станковић је у свом уводом излагању истакао да је живот и судбину краља Милутина одредио договор о браку са Симонидом Пелолог, ћерком византијског цара.

“За Краља Милутина знамо да је рођен 1254. године и да је био млађи син краља Уроша. Оно што је од посебног значаја и што је на неки начин одредило судбину краља Милутина јесте један договор који се десио у време када је он постао пунолетан, у средњевековном смислу речи то је 15 година, а то је споразум са тадашњим византијским царем Михаилом ВИИИ Палеологом, 1270. године, којим је тада већ млади краљевић Милутин требало да буде ожењен царевом ћерком. Тај брак се није остварио из простог разлога што је царева ћерка била малолетна“ рекао је Станковић.

Он је најавио обележавање великог јубилеја-седамсто година од упокојења Светог краља Милутина, а централна прослава тог јубилеја је планирана за јесен на Филозофском факултету у Косовској Митровици, где ће бити организовани и научни скупови и публикације.

“Посебно желим да истакнем једну публикацију која је једна од великих задужбина Светог краља Милутина, у његовом маузолеју у манастиру Светог Стефана у Бањској, који је од 2004. године поново заживео, где ћемо истаћи сам значај те задужбине и читаве његове политике која је променила ток средњевековне српске историје и оно што је можда најважније, која је створила од овог простора средиште српске државе у средњем веку и новом добу, све до најновијег времена“ истиче Станковић.

Професор на Филозофском факултету у Београду Радивој Радић каже да је краљ Милутин једна изузетна личност, о којој се, нажалост, никада не зна довољно.

“Данас смо разговарали о животу Краља Милутина, о његовој ктиторској делатности, јер сви знамо да је он подигао 40 храмова а подигао је и једну величанствену болницу у Цариграду. Подигао је храмове и у Јерусалиму, Солуну а подигао је и једну цркву у Хиландару која и дан данас постоји. Краљ Милутин је једна изузетна личност о којој се зна али никада довољно. Данас смо говорили о његовим животним приликама, његовој делатности која се огледа у унутрашњем законодавству и политици а осветлили смо и везе са Византијом, које су биле посебно важне. Он је окренуо српску државу према византијским обрасцима и са њим се са „рашке школе“ прешло на ту византијску историју уметности након које ће уследити трећа „моравска фаза“ казао је Радић.

Владавина краља Милутина представља један од најзначанијих периода српске и балканске средњовековне историје, период богатог уметничког стварања и развоја старе српске књижевности али његов живот пратиле су и предрасуде.

„О Светом краљу Милутину постоје предрасуде и ја сам више пута о њима говорио, сматра се, пошто је био ожењен Симонидом која је имала само пет година, да постоје разне непријатне приче као на пример да је он са Симонидом прерано ушао у интимне односе, да је она остала нероткиња због тога али међутим двојица аустријских научника су доказала да је тај податак потпуно нетачан и да би у средњем веку, када нема лекова против бактерија, такве повреде биле фаталне“ истиче Радић.

Продекан за наставу Филозофског факултета проф. др Александра Костић Тмушић

Филозофски факултет у Косовској Митровици ове школске године обележава и 60 година свог рада и постојања а тим поводом факултет се одлучио на организовање трибине оваквог типа, рекла је продеканка за наставу Филозофског факултета проф. др Александра Костић Тмушић.

„Ова школска година је година када се завршава 60 година рада и трајања Филозофског факултета. У склопу промоције факултета односно јубилеја 60 година постојања, ми смо одлучили да то обележимо. До сада нисмо били у могућности да то спроведемо, наравно због противепидемијских мера. Зашто баш трибина „Свети краљ Милутин – 700 година од упокојења“ управо зато што је то једна велика годишњица од упокојења једног од наших највећих владара. На наше велико задовољство, познати и признати византолози, не само у Србији већ и на светском нивоу, проф. др Влада Станковић, проф. др Радивој Радић и проф. др Божидар Зарковић, одазвали су се нашем позиву и тако смо успели да организујемо одржавање ове трибине и да на један овакав начин обележимо оба јубилеја“ казала је Костић Тмушић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …