Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Ракић у Београду са представницима Међународних и Невладиних организација о пружању подршке за повратак већег броја расељених

Министар Ракић у Београду са представницима Међународних и Невладиних организација о пружању подршке за повратак већег броја расељених

У оквиру посете Београду, министар за заједнице и повратак ГоранРакић се данас састао са представницима УНХЦР-а, Данског савета за избеглице (ДРЦ), представницима Удружења Иницијативе за развој и сарадњу (ИДЦ) иНемачке организације АСБ и са њима разговарао о пружању подршке о повратку већег броја расељених на Косову. Након састанака, министар је казао да су разговори одржани у циљузаједниче координације и комуникације, као и предузимању конкретних корака,како би на Косову у наредном периоду било више повратника него данас.

”Неколико важних састанака са представницима међународних и невладиних организација овде у Београду, које већ дуги низ година раде на процесу повратка, а све у циљу повратка већег броја расељених на Косову. Није нам циљ да само вратимо људе на Косову, циљ нам је да након њиховог повратка обезбедимо услове за започињање сопствених послова како би могли да у својим срединама опстану и остану. Апсолутно нам је јасно да процес повратка тренутно не иде у жељеном смеру и да је број повратника веома мали, управо тај тренд желимо да променимо и на том послу ћу сарађивати апсолутно са свим релевантим факторима, који у промени негативно тренда могу да помогну”,казао је министар Ракић.

Поново је позвао расељене да се врате на Косово и истакао да ће у томе имати апсолутно подршку Министарства за заједнице и повратак.

”Позивам и одавде све оне који желе да се врате, да то и учине, а у мени лично и Министарству за заједнице и повратак ће имати увек испружену руку и подршку да повратак реализују. Задовољан сам свиме ониме што смо данас, и са представницима АСБ-а, представницима ИДЦ-а, УНХЦР-а и ДРЦ-а који одавде пружају подршку повратку, договорили”, рекао је министар.

Представници Министарства за заједнице и повратак ће наредних дана обилазити расељене у градовима на територији Републике Србије, идентификовати њихове потребе и радити на томе да се што већи број на Косову врати.

 

 

 

Саопштење

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …