Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Опасним видом застрашивања шаље се порука да Срби нису добродошли на својим огњиштима

Петковић: Опасним видом застрашивања шаље се порука да Срби нису добродошли на својим огњиштима

На кући расељеног Србина у општини Ораховац, у којој тренутно живи млади брачни пар Витошевић, данас је освануо графит са исписаном поруком која велича такозвану “велику Албанију” и независност самопроглашеног, такозваног Косова. На овом објекту, који се налази преко пута вртића, у који иду деца, написана је порука на енглеском “Big Albania”, као и порука “Kosovo is Kosovo 17.02.2008”, каже у саопштењу за јавност директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“Овим опасним видом застрашивања и глорификовања једне творевине у којој нема места за Србе, нашем народу јужно од Ибра шаље се недвосмислена порука да на својим вековним огњиштима нису добродошли,” наглашава Петковић.

“Политика застрашивања, претњи, уцена, физичких напада, свакодневно је присутна у српским срединама на Косову и Метохији, а само од почетка године, за првих пет месеци, забележено је 55 различитих инцидената у којима су мете били Срби, њихова имовина, цркве, па чак и деца. То је реалност са којом мора да буде упозната и међународна јавност, јер је недопустиво да једна етничка заједница у својим домовима и на кућним праговима готово свакодневно буде изложена прогону, нападима и застрашивањима,” додаје се у саопштењу.

“Због тога ћу о овом, али и свим другим инцидентима, у директном разговору обавестити и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака, као и специјалног изасланика САД Метјуа Палмера, али и остале међународне представнике на КиМ, чија је мисија, мандат и дужност да осигурају безбедност српског народа и миран суживот у покрајини,” закључује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Извор: rtg.rs, Саопштење

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …