Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Спремни смо на разговор о компромису, никада о понижењу Србије

Вучић: Спремни смо на разговор о компромису, никада о понижењу Србије

Србија је увек спремна да да разговара о компромисном решењу, али никада неће бити спремна да разговара о било каквом понижењу Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, обраћајући се грађанима Србије, казао да жели да информише јавност о ситуацији на КиМ, као и разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером.

“Ти разговори су били коректни и тицали су се пре свега тема о будућем дијалогу – шта је то шта једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од ЕУ, као и шта очекују они од нас”, објаснио је он.

Вучић је казао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.

“Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на КиМ”, рекао је он.

Вучић је истакао да ће дијалог бити настављен у веома кратком временском периоду, додајући да је реч о данима.

“Србија ће се одазвати позиву у Брисел”, подвукао је он.

Поднећу у Скупштини извештај о дијалогу у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјави је данас да је спреман да у Скупштини Србије, пре или после наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о КиМ.

Вучић је рекао у Предедништву Србије да је одговорио на позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића и да жели да одговори и на јавно и нејавно упућене позиве појединих ванпарламентарних политичких странака које су тражиле да се говори о КиМ и да направи неке зјаедничке принципе за будућност.

“Спреман сам и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја”, навео је Вучић.

Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпралементарних политичких странака из опзиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.

“Такђе, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешсању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали”, додао је Вучић.

Да буде признат огроман напредак Србије на ЕУ путу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија на европском путу много урадила у свим областима, а посебно у владавини права и изразио очекивање да ће у наредном периоду, да ли у јуну или септембру, тај огроман напредак Србије бити признат од стране земаља ЕУ.

Не бих то назвао наградом, већ поштовањем за оно што је у претходном периоду учињено, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је истакао да смо много урадили и за отварање наших кластера, од раздвајања Србијагаса, до акцизне политике, где можемо одмах кластере да отворимо, до великих уставних промена и промена у области владавине права, што је и Европска комисија подржала.

Пресуда Младићу и седница СБ истог дана, случајност?

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности УН-а на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, истог дана бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу и изразио наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо.

Вучић је током обраћања грађанима указао на то да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.

“Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савета безбедности и јесте, али да ли је случајно или не закјључите сами”, навео је Вучић.

Додаје да ће изрицање пресуде бити у 15.00 сати, а да је у 21.00 по нашем времену заказана је седница.

Вучић каже да ће то бити тешка ситуација за цео српски народ и Србију, а што се седнице СБ тиче постоји и технички проблем.

Наиме, Сержу Брамерцу је, како је рекао, омогућено да се обрати виртуелно, видео конференцијом на седници, а за сада њему као председнику Србије, који је изразио жељу да се обрати, то није омогућено.

“Надам се да ће бити омогућено, а ако не буде мораћемо да нађемо начин да упркос свим обавезама и готово немогућим околностима, одем у Њујорк јер имам право да присуствујем уживо”, казао је председник.

Оно што је важније од технике, како каже, јесте суштина.

Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени 1.138,5 година робије, Бошњаци на 42 године, председник каже да не мислим да било шта треба бројкама да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, сем у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде дисопатвљен судовима у региону.

Вучић наводи да је 13 таквих случајева додељено БиХ и то много озбиљнији случајеви од Јојића и радета, случајеви у којима су Срби убијани на злочиначки начин.

“То је давано судовима у региону да суде, а један предмет који се тиче само непоштовања суда, а ми имамо закон који говори само о сарадњи са Хашким трибуналом и изручењу за ратне злочине. Замислите ви какво је то поверење када ви нећете да дозволите судовима у Србији по једном готово безначајном предмету у односу на предмете који оптужују појединце за извршена најтежа кривична дела против припадника српског народа, а који су дати судовима у региону”, казао је Вучић.

Подсетио је и да су сви они који су били осуђени за најтезузе ратне злочине у Хагу правоснажно ослобођени и то од Рамуша Харадинаја, Насера Орића и Анте Готовине.

“Са све три територије на којима су и Срби тешко страдали, а не само Албанци, Бошњаци и Хрвати, сви они који су приказивани као починиоци таквих злочина и за које су постојале тешке оптужнице, правоснажном пресудом су ослобођени”, казао је Вучић.

Председник наводи да ће бити занимљива расправа на седници СБ, нимало лака за нас, али ни за оне, како каже, који мисле да је политика силе испред правних аргумената.

Ускоро опширније…

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …