Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић са Лајчаком и Палмером о наставку дијалога и безбедносној ситуацији на КиМ

Петковић са Лајчаком и Палмером о наставку дијалога и безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и  специјалним представником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером, са којима је  разговарао о наставку дијалогa Београда и Приштине и политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да Београд у доброј вери и духу жели наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином, као предуслову мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, али и целог региона западног Балкана. Да би се до тога дошло, потребна је спремност и добра воља, али не само Београда, који је своју посвећеност у дијалогу јасно показао, не само данас, већ и током свих претходних година.

„Уместо инсистирања Приштине на узајамном признању, треба да инсистирамо на међусобном разумевању и поверењу, које треба поново да се изгради, с обзиром на то да Приштина својим осмогодишњим одбијањем да формира Заједницу српских општина, тек треба да се докаже као страна у дијалогу којој може да се макар минимално верује. Уколико желимо да у правом смеру наставимо дијалог, Београд очекује да се испуне сви до сада постигнути и потписани споразуми у Бриселу. Ако Приштина није у стању да спроведе договорено, како ће бити у стању да испуни оно о чему тек треба да се разговара“, упитао је Петковић и у том смислу изразио очекивања и од ЕУ, као посредника и гаранта у дијалогу, али и САД, да недвосмислено Приштини ставе до знања да је непохдно да се спроведе све што је договорено.

Директор Канцеларије за КиМ навео је да је, поред дијалога на политичком нивоу, потребно наставити и дијалог на техничком нивоу, јер се ту „решавају питања од животног значаја за наш народ на Косову и Метохији“, посебно у светлу најразличитијих инцидената којима свакодневно сведочимо, а чије су мете Срби, њихова имовина и објекти Српске православне цркве.

Петковић је посебно изразио забринутост због чињенице да Приштина не спроводи сопствене законске одлуке, када је у питању имовина манастира Високи Дечани, чиме шаље јасну поруку о свом односу према СПЦ и настојањима да насилно присвоји српску културну и верску баштину на Косову и Метохији. „Наш став је јединствен – питање српске културне баштине на КиМ може се решавати само преко Београда и Српске православне цркве“, истакао је Петковић, који је својим саговорницима доставио и списак етнички мотивисаних инцидената од почетка године.

Он је нагласио да Београд не жели замрзнути конфликт и да је спреман да се у сваком тренутку одазове позиву за наставак дијалога, али да очекује и да се Приштина уздржи од запаљиве реторике и једностраних потеза којима се готово свакодневно служи, од покушаја покретања иницијатива за учлањење у различитим светским телима, до писама бројним међународним организацијама попут Унеско.

Петковић је својим саговорницима скренуо пажњу и на учестала кршења Бриселског споразума, посебно у домену поштовања одредби о слободи кретања и у том правцу изразио очекивања да се са таквом негативном праксом прекине.

Саопштење, ККиМ

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …