Главна / Култура / Аматерско позориште “Јанићије Поповић” Грачаница учествује и добија награде на фестивалима

Аматерско позориште “Јанићије Поповић” Грачаница учествује и добија награде на фестивалима

Аматерско позориште “Јанићије Поповић”, које функционише у оквиру Дома културе у Грачаници, упркос пандемији и специфичним условима у којима се радило и даље се успешно представља на фестивалима широм земље и ниже бројне награде. Последње у низу су са четвртог Фестивала дечјег драмског стваралаштва “Моравски цветић” који се одржава у Трстенику. Овај фестивал је међународног карактера и окупља дечје и омладинске драмске групе из земље и региона. Позориште “Јанићије Поповић” ове године први пут се појавило на овом фестивалу и добило награду за најбољу представу. Ради се о представи “Игра” у режији Бошка Бошкова. Уједно млада глумица овог позоришта Хелена Поповић добила је награду за најбољу епизодну улогу, а глумци Алекса Симић и Немања Ђекић награду за најбољи глумачки пар. Ликовни уметник Никола Илић добио је признање за идејно решење реквизита, такође на поменутом фестивалу.

– Резултат нашег рада и наше посвећености су управо ове бројне награде – каже за Јутро РТВ Грачаница Александар Гуџић из Дома културе Грачаница.

Пандемија корона вируса успорила је рад и овог позоришта, као и бројних институција културе.

– Све оно што смо зацртали за прошлу годину, остаје нам да ове године довршимо. Радиће се на представи “Живот гето тинејџера”. Већ смо при крају са припремама, а сценарио и режију за ову представу потписује Михаило Лаптошевић. Крајем лета или почетком јесени радиће се и на представи “Мистерија несталог јајета”. У плану су још две представе до краја ове године, тако да ћемо свеукупно у овој години имати четири премијерно изведене представе – каже Гуџић.

Ово позориште већ дуго сарађује са Луткарским позориштем из Суботице, а у плану је успостављање сарадње и са Луткарским позориштем из Ниша.

Check Also

Маја Фићовић: Наш императив је одговорно новинарство

Радио Косовска Митровица обележава 39 година постојања и успешног рада. Бројни прилози, запажене емисије, признања …