Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници обележена седамнаеста годишњица убиства Димитрија Поповића

У Грачаници обележена седамнаеста годишњица убиства Димитрија Поповића

Петог јуна 2004. године од руку злочинаца албанске националности мучки је на улици убијен 17-годишњи Димитрије Поповић у Грачаници. Починиоци овог злочина кажњени су симболичним казнама, а он је био још једна жртва терора над Србима који је трајао од 1999. године на Косову и Метохији.

Данас су се, на седамнаесту годишњицу од Димитријевог убиства, чланови породице, пријатељи и суграђани окупили испред капеле у центру Грачанице, која је посвећена Димитрију, запалили свеће и одали почаст. Пре тога, на гробљу у Грачаници одржан је парастос који је служио протојереј Дарко Маринковић.

По речима Димитријеве мајке, Јоргованке Поповић велика бол и велика туга за Димитријем никада неће проћи.

– Родити дете, подизати га, школовати, учити да воли све нације, поред тога протерани из Приштине, а да онда дођу Албанци Гаши и Краснићи и пуцају у децу Грачанице. Хвала Богу да су друга деца остала жива када је Димитрије страдао. Бол ће трајати све док сам жива. Димитрије је био једно насмејано дете, волео је дружење, једноставно волео је живот. Поручила бих свим мајкама, без обзира на нацију, да не дозволе зликовцима да им убијају децу – каже Јоргованка Поповић.

Књижевник Ратко Поповић одржао је пригодну беседу и нагласио да Димитријево убиство сведочи о усуду и трагедији српског рода на Косову и Метохији.

– Димитрије је рекао и у свом дневнику записао да са Косова никада неће отићи. Грачаница је моја, говорио је. Димитрије то сведочи и данас својим телом које почива на грачаничком гробљу, а ова капела која постоји већ 15 година сведочи о овој трагедији. То је један велики докуменат да је незаборав овде присутан и да ћемо остати и опстати и трајаћемо док је века и света и нико нас са својим мрачним плановима не може уплашити – казао је Ратко Поповић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је и рођени брат убијеног Димитрија каже да је с годинама можда и теже.

– Обавеза свих нас је да се сећамо нашег Димитрија и да се сећамо оног лудог времена када су нам се дешавале страшне ствари. У том периоду смо очекивали да ће све то да стане, међутим десио се 17. март. Упозоравали смо и КФОР и међународну заједницу да ситуација није добра, нико није имао слуха за наша мишљења и десио се тај стравични 5. јун. Десило се убиство Димитрија. Он ће увек бити један од нас и биће опомена будућем времену – каже Срђан Поповић.

У част успомене на Димитрија Поповића у Грачаници се традиционално одиграва и меморијални турнир, који ће бити завршен данас на годишњицу његове смрти.

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …