Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Вучић подноси извештај највероватније 22. или 23. јуна

Дачић: Вучић подноси извештај највероватније 22. или 23. јуна

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да још није разговарао са председником Александром Вучићем о детаљима и форми седнице парламента на којој би он представио извештај о дијалогу Београда и Приштине, али очекује да ће се то догодити највероватније 22. или 23. јуна, након састанка у Бриселу.

“Ми смо још пре неколико месеци разговарали о могућности да се одржи таква седница парламента, али је сада то питање актуелно управо због координације притисака који се врше и на Вучића и на нашу земљу да предузме кораке који су за нас неприхватљиви као што је признање Косова”, рекао је Дачић у интервјуу Тањугу.

Он је истакао да је у свему томе важно да Србија има политичку стабилност и јединство, а то значи да има институције које се међусобно подржавају.

Дачић је казао да ће, уколико је потребно, предложити и закључке са те седнице због начина на који скупштина ради, а у смислу подршке преговарачком тиму на челу са председником Вучићем у досадашњем току и наставку дијалога са Приштином.

После састанка у Скупштини Србије са америчким специјалним изаслаником Метјуом Палмером, који је раније поновио став САД о међусобном признању, Дачић је пренео да је Палмеру сугерисао да би требало да обрати пажњу на те формулације које се, каже, често истичу, јер се тако стиче утисак да је то једино што занима САД и да је сваки његов долазак везан за притиске на Србију да мора да призна такозвано Косово.

“А наша сарадња треба да буде много садржајнија. То је наш стратешки циљ и мислим да смо много тога постигли. Председник Вучић улаже максималне напоре за што бољу сарадњу са САД и не би је требало никако сводити само на ту реченицу која је за нас неприхватљива”, рекао је Дачић.

Каже да је са Палмером разговарао о много чему, између осталог, о сарадњи српског парламента са конгресменима, односно сенаторима, и да су политичке односе оценили као добре.

На питање шта му је Палмер пренео у вези са разговорима у Приштини, али и са српском опозицијом, Дачић је рекао да му није пренео детаље разговора са представницима опозиције, али се интересовао око рада парламента и међустраначког дијалога.

“Када је реч о Приштини, пренео ми је утисак да не дели превише велика очекивања од неког великог успеха у дијалогу у овим првим сусретима који се очекују”, рекао је Дачић.

Упитан да ли му је, с друге стране, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров са којим се сусрео ове недеље скренуо пажњу у вези са КиМ и притисцима који се врше на земље које нису признале тзв.Косово, Дачић каже да је са шефом руске дипломатије разговарао о међусобним односима и подршци, али и да Лавров јесте прокоментарисао предстојећи сусрет Џоа Бајдена и Владимира Путина.

“Рекао је да Бајден жели да дође на тај састанак са одређеном врстом ветра у леђа који би му дали састанци у Бриселу, пре свега, са европским партнерима и НАТО-ом”, рекао је Дачић и додао да се поставља питање да ли су термини дијалога Београда и Приштине повезани са доласком Бајдена у Брисел у смислу неке координације различитих притисака.

Дачић каже да је јасно да се сада врше притисци да. ако Приштина ипак жели да формира ЗСО, да онда пет земаља које нису признале тзв. Косово направе неки уступак ка Приштини.

“Шта то значи? Да испуне нешто што су потписали да нека од тих земља призна КИМ? То је некоректно и ми то не подржавамо, нити пак Србија треба да направи искорак, јер ми смо ти који смо испунили све наше обавезе из нечега што смо потписали пре осам година”, навео је председник парламента.

Дачић је изразио наду, али и очекивање да ће земље које нису признале Косово задржати ту позицију и даље.

Председник парламента каже и да му је током посете Москви министар одбране Русије Сергеј Шојгу пренео да је, по његовом мишљењу, Србија једина слободна земља у Европи, односно независна држава која води самосталну спољну политику и која није “заробљена”.

Шојгу је казао да је сигуран, преноси Дачић, да ће Србија на челу са актуелним руководством и председником Александром Вучићем успети да одоли свим притисцима.

Извор: Танјуг

Check Also

У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

Пројекцијом једног од најбољих документарних филмова на старом континенту “Ново јеванђеље ” који је урађен …