Главна / Друштво / Историјско културно наслеђе у Новом Брду привлачи све већи број туриста

Историјско културно наслеђе у Новом Брду привлачи све већи број туриста

Једна од развојних шанси за јачање економије у општинам а са српском већином на КиМ је туризам, а госте највише интересује историјско и културно наслеђе.

Верски туризам из године у годину има све више поклоника. Тако је и у Новом Брду где је пре неколико година делимично обновљена и  трврђава која се налазила у центру града који је био један од највећих рударских и финансијских центара средњевековне Европе.

Протојереј Стево Митрић, парох новобрдски каже за Пулс, да су мештани као заједница Новог Брда, на разним адресама подносили пројекте за неку врсту сеоског туризма, где би домаћини који овде живе могли да преуреде једну или две собе, које би могле да служе за примање гостију на преноћиште.

U sklopu crkve Svete.Bogorodice, nalazi se i konak sa tridesetak ležajeva. Kada bi bilo kapaciteta do šezdeset kreveta mogli bi privući turiste koji dolaze u većim grupama u obilazak i na prenoćište, kaže otac Stevo

Nadležni iz lokalne samouprave ističu da broj zainteresovanih da posete novobrdski kraj iz godine u godinu sve više  raste i da se očekuju značajna ulaganja u turistički privredu

Синиша Марковић, из општине Ново Брдо, истиче да се очекују масовна улагања и велика средства које ће општина у наредном периоду уложити у области промоције туризма. Такође позива улагаче и инвенситоре да што више улажу у туризам овог краја, који ће бити носиоци развоја туризма и саме општине.

Општина Ново Брдо са својих 33 насељена места и око шест хиљада становника једна је од територијално највећих, али и најсиромашнијих средина на Косову, али одсуство загађивача и природна и културна богатства могу да представљају значајну компаративну предност за одлуку инвеститора да улажу у овај крај.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …