Главна / Вести / Косово и Метохија / Суниог предао општинама на северу осам камиона за одношење отпада; ускоро отварање регионалне депоније

Суниог предао општинама на северу осам камиона за одношење отпада; ускоро отварање регионалне депоније

Амбасадор ЕУ на Косову Томаш Суниог предао је данас комуналним предузећима на северу Косова осам камиона за одношење отпада. Током примопредаје ове донације која је организована у Косовској Митровици, Суњог је најавио да ће регионална депонија на локацији Савина стена у општини Звечан ускоро бити отворена.

Суњог је том приликом подвукао  да  еколошка питања на Косову нису решавана дуги низ година и да то за резултат има мноштво дивљих депонија, нарочито покрај река.

“ЕУ преузела је озбиљну обавезу решавања еколошких претњи и покретања Европског зеленог споразума на подручју Западног Балкана. Имали смо блиску сарадњу са општинама на северу Kосова како бисмо идентификовали и решили дугогодишње проблеме у управљању отпадом. Наши напори сада почињу да дају резултате Надамо се да ће ови камиони бити добро искоришћени” рекао је Суњог и додао да је ЕУ овим општинама испоручила 880 контејнера за одлагање отпада.

Суњог је истакао да је најважније да свако решење до ког се дође, буде дугорочно одрживо.

Ускоро отварање регионалне депоније

Суњог је најавио да ће регионална депонија на Савиној стени код Србовца у општини Звечан бити отворена ускоро, након непредвиђеног кашњења.

Градоначелник ове општине Вучина Јанковић је додао да је уговором, вредност депоније процењена на 5,4 милиона евра.

“Сигурно је да се ради о једном од највреднијих пројеката ЕУ на северу Косова. То ће бити решење вишегодишњег проблема које ће уредити животну средину.Очекујемо и нова радна места на тај начин. Очекујемо да буде изграђено и посебно место за грађевински отпад  као и рециклажни центар. О томе ћемо када дође време, за сада да кажемо да завршетак радова очекујемо до краја календарске године” рекао је Јанковић.

Церемонији је присуствовао и садашњи министар за заједнице и повратак Горан Ракић који је подсетио да ова сарадња траје четири године и да ће се наставити.

 

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …