Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Једна од могућих тема наредног састанка Београда и Приштине питање несталих на КиМ

Одаловић: Једна од могућих тема наредног састанка Београда и Приштине питање несталих на КиМ

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је данас, у изјави за ТВ Мост,  да би, како је најавио и председник Александар Вучић,  једна од тема предстојеће рунде дијалога Београда и Приштине могла бити и питање киднапованих и несталих лица током сукоба на Косову и Метохији.

„Председник Вучић је прошле године у Бриселу јасно рекао да нема апсолутно ниједан проблем да ова тема буде део агенде дијалога Београда и Приштине и да он (Вучић) цени да по овом питању могу да се направе значајни резултати“, рекао је Одаловић.

Он  је нагласио да се Комисија за нестала лица на чијем је челу посветила решавању могућих питања везаних за судбину несталих и то себи поставила као приоритет што указује на одговорност државе према том проблему.

„Од Приштине се тражило да она на идентичан начин поступа према захтевима које има београдска делегација са конкретним локацијама које треба претражити. Нажалост до данас ми тих активности са приштинске стране немамо“, рекао је Одаловић.

Он је навео да је на муслиманском гробљу у северном делу Косовске Митровице ексхумирано шест тела косовских Албанаца, на локацији Крижевак је након 5 година завршено истраживање где је пронађено девет тела.

„То је оно што је била наша преузета обавеза и то је, уз подршку свих државних органа завршено“, истакао је Одаловић.

Према његовим речима, београдска делегација прихватила је предлог Приштине за проверу локације у близини Сјенице и да уз присуство сведока из приштинске делегације локација буде тачно утврђена.

У међувремену Приштини је упућено шест, више пута поновљених, захтева за провером конкретних локација али до сада, како је рекао Одаловић, Приштина није реаговала.

„Приштина ако мисли да се у дијалогу Београда и Приштине према нашим захтевима односи као што се односи према свим својим обавезама онда ће то бити једносмерни пут. Ми нећемо бити неко ко ће на било који начин када су жртве у питању успостављати било какве реципроцитете. Наставићемо да се одговорно бавимо тражењем несталих лица и даље“, навео је Одаловић и нагласио да ће Комисија и држава учинити све могуће у том процесу , транспарентно као и до сада.

Изразио је очекивање да ће они који овај процес подржавају, пре свега Самит земаља Западног Балкана чији су лидери са представницима привремених институција у Приштини потписали Декларацију чиме су преузели бројне обавезе када су у питању нестала лица извршити позитиван притисак на привремен институције у Приштини.

„У Бриселу је то тема која је апсолутно подржана и господин Лајчак је неко ко би требало да искористи тај механизам и институцију и изврши притисак на Приштину. На крају, у Вашингтону је у два одвојена о потписана споразума , питање несталих је било високо позиционирано“, навео је Одаловић.

„Очекивао сам да ће господин Палмер и господин Лајчак на ту тему обавити озбиљан разговор са Приштином и захтевати од њих да поступе по нашим захтевима коиј нису предати само Приштини већ и међународним  званичницима, свим организацијама које учествују у процесу и ја верујем да ће доћи тренутак када ће они извршити притисак да Приштина своје обавезе изврши“, рекао је Вељко Одаловић.

Када је реч о тачном и правовременом информирању јавности о активностима по питању несталих, Одаловић је истакао да је информисање, нарочито становништва Косова и Метохије веома значајно.

„Ове поруке које шаљемо треба да чују и Албанци и сви они који желе да о овом тешком питању имају информације и буду део тог процеса“, рекао је Одаловић и додао да је ТВ Мост као медиј на КиМ, упркос свему кроз шта је прошла сачувала објективност, благовремено информисање и присуство на терену што је значајно управо због народа који живи на Косову и Метохији

Извор: ТВ Мост

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …