Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Курти наставља са запаљивом реториком на рачун Београда

Петковић: Курти наставља са запаљивом реториком на рачун Београда

Уместо да уочи наставка дијалога у Бриселу, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Kурти покаже минимум спремности за решавање отворених питања од заједничког интереса, он наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда,истакао је Петар Петковић директор Канцеларије за КиМ.

“За Београд је од кључне важности да се реши питање несталих и то питање нећемо третирати кроз дневно политичку призму. Од тог питања не бежимо и на том питању инсистирамо приликом сваког разговора у Бриселу.

Више пута смо недвосмислено истицали да смо спремни да отворимо све архиве и да претражимо све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца. Истовремено, очекујемо и конкретну сарадњу Приштине по том питању.

Нажалост, Приштина доследно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВK или да нашим стручним тимовима дозволи да претраже локације на Kосову и Метохији, за које поседујемо веома јасне индиције да скривају тела Срба несталих током сукоба.

Београд је до сада предузео више значајних корака када је претрага потенцијалних локација у питању. Једна од таквих су и недавна ископавања на локалитету Kижевак. Нажалост, са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност да се то исто учини.

Жао ми је што приштинска страна одбија и сваку могућност сарадње по овом питању и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом. Ми се на такав начин нећемо односити ни према једној жртви, без обзира на етничку припадност.

Питање несталих није, нити сме бити тема за дневно политичке обрачуне или надгорњавања. Потрага за несталима је наша обавеза према прошлости, али и према будућности, нашој деци, миру, компормису и напретку”, стоји у саопштењу директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

Саопштење

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …