Главна / Друштво / Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора

Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора

 

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је пресуду Ратку Младићу. Одбијене су све његове жалбе. Одбијена је жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ, преноси РТС.
Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено веће погрешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Додали су да првостепено веће није погрешило ни приликом оцењивања доказа за које он тврди да су ослобађајући.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, председавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Када је реч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и капмањом снајперског деловања и гранатирања. Претресно веће је утврдио, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић делио намеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринео.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено веће је констатовало да Младић није показао да је претресно веће погрешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић делио намеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неуверљиво да је Младић деловао да се цивили преместе из хуманитарних разлога.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наследио Механизам, Ратко Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор.

Суђење некадашњем генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011, након 12 година скривања, у Лазареву у Србији, и изручен Хагу.

Током суђења негирао је кривицу, а са тимом својих бранилаца покушао је да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом ни Механизам, те захтеве до данас нису усвојили.

Извор: РТС

Check Also

Удружење пословних жена “Авенија” представило резултате пројекта “Жене то могу”

Представнице Удружења пословних жена “Авенија” у Лапљем Селу представиле су резултате пројекта ефикасне производње рукотворина …