Главна / Економија / Чадеж: Пред српском индустријом пуно посла у области дигитализације

Чадеж: Пред српском индустријом пуно посла у области дигитализације

Дигитална транформација привреде је увелико у току, а у Србији највеће интересовање за дигитализацију влада у секторима као што су трговина, туризам и угоститељство, док је тај процес комплексан у металској индустрији и пољопривреди, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Говорећи на онлајн скупу “Дигитализација у индустрији”, у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК), Чадеж је казао да пред српском индустријом пуно посла у области дигитализације.

Он је изнео податке да је само 12,6 одсто предузећа у Србији из прерађивачког сектора увело технологије индустријских робота, да је 31,6 одсто увело технологије рачунаром подржано планирањем и управљањем производње, као и да само 2,8 одсто предузећа из прерађивачког сектора примењује нанотехнологије у производним процесима.

Наглашава да је дигитална трансформација одавно почела и да не постоји више ниједан сегмет који није захватила, од пекара до највећих индустријских корпорација попут Сименса.

“Не постоји посао или бизнис који можете да замислите, а да не размишљате о трансформацији производних процеса, продаје, маркетинга и свега онога што чини ваш посао”, рекао је Чадеж.

Истиче да ПКС управо дигитализацију индустрије види као највећи изазов, због чега је још пре три године, уз подршку ГИЗ-а, АХК-а и осталих компанија, основала Центар за дигиталну трансформацију.

“Тиме смо, на неки начин, постали хаб за дигиталну трансфромацију малих и средњих предузећа”, рекао је Чадеж.

Најпре је, каже, започет пројекат који је обучавао заинтересоване за дигиталне консултанте, а који су касније пружали своје услуге компанијама.

Чадеж додаје да се тај пројекат показао као веома важан сегмент у раду с компанијама које до сада нису имале могућости да дођу до ИТ решења.

Истиче да је Центар за дигиталну трансформацију и Министарство привреде препознало као партнера у спровођењу мера за унапређење дигитализације индустрије производње.

“То нам је веома важно, јер на тај начин наше чланице и компаније могу да утичу и на неке одлуке владе и дају предлоге како привреди може да се помогне”, рекао је Чадеж.

Тренутно, каже, ПКС у сарадњи са ГИЗ-ом ради на порталу за размену базе знања, а који ће, објашњава, омогућити малим и средњим предузећима у Србији да брже долазе до имплементације ИТ решења у својим компанијама.

Такође, додаје, са ГИЗ-ом се ради и на оснивању Дигиталне академије која ће бити намењена власницима и директорима малих и средњих предузећа.

“Занимљиво је и да је ПКС у оквиру Еврокоморе добила важну улогу да води дигиталну мрежу Еурокоморе и да ради на развоју Дигиталне академије те коморе”, рекао је Чадеж.

Истиче да у Србији постоје добри примери фабрика које користе индустирију 4.0, али да је пред домаћом индустријом још пуно посла у том смеру.

На том путу је, каже, важно и повезивање науке и привреде, као и увођења иновативних предмета и дуалног образовања у средње и више школство како би у Србији била развијена паметна радна снага.

Председник УО АХК Србије и генерални директор Сименс Србија и Сименс Мобајл Удо Ајхлингер каже да је ове године комора утврдила три стратешка циља – стручно образовање и обука, дигитална иновација и зелени договор ЕУ.

“Дигитализација је постала нешто нормално, живимо је већ годину дана. Наш посао се променио због пандемије и управо је она била покретач овакве врсте комуникације и начина рада”, рекао је Ајхлингер и додао да ће се тај тренд наставити.

Каже да су се одељења за ИТ у многим компанијама прилагодила новом начину рада.

Ајхлингер наводи да немачка предузећа спадају у значјане предводнике четврте индустријске револуције и да су спремне да поделе своје знање и да разговарају о најбољим праксама.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић разговарао са Рамом и Ковачевским, сутра у подне одлука о учешћу на самиту у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму да ће сутра у подне бити објављена …