Главна / Друштво / Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да се испуњава још једно обећање које је нашем народу у покрајини дао председник Србије Александар Вучић и  да ће изградњом Универзитетског центра, Косовска Митровица добити нови симбол града.

Препознајући и уважавајући значај Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Влада Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију обезбедили су средства за изградњу нове репрезентативне зграде Универзитета, на месту где је била стара школа “Бранко Радичевић”.

Ректор Универзитета Здравко Витошевић каже да ће у тој згради бити Природноматематички факултет, Правни, Економски и Факултет уметности.

“Ови факултети ће наћи своје место у преко 9,5 хиљада квадрата, односно 10,5 хиљада квадрата простора који је намењен за потребе Универзитета. Оно што желим посебно да нагласим је брига коју Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ показују према нашем Универзитету и нашим студентима”, рекао је Витошевић.

Када будемо свесни да само квалитетом можемо да се изборимо за опстанак и останак довољно је да верујемо да ће нови објекат у центру Косовске Митровице одредити судбину многих младих људи са Косова и Метохије, истакао је ректор Витошевић.

“Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет. У овом тренутку 9 и по хиљада младих опредељено је да студира на неком од студијских програма нашег Универзитета, наших 10 факултета, наших 750 наставника и сарадника, 350 административног особља наћи ће своје место у овим просторима и у просторима осталих факултета. Захваљујем се председнику Вучићу, републичким органим, свим нашим министарствима и наравно Канцеларији за КиМ за све оно што чине за наш Универзитет. Подвлачим, чине за наше младе људе који ће заједно са нама остати на овим просторима и изградити једно савремено и функционално друштво”, поручио је Витошевић.

У новој згради Универзитета биће смештени централни лабораторијски простор, библиотека, амфитеатар, као и место где ће наступати студенти Факултета уметности.

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …