Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Упад косовске полиције у посед храма Христа Спаса у Приштини брутална је демонстрација силе

Петковић: Упад косовске полиције у посед храма Христа Спаса у Приштини брутална је демонстрација силе

Данашњи упад Косовске полиције на црквени посед храма Христа Спаса у Приштини и то након литургије која је у овој светињи одржана након пуне 23 године, брутална је демонстрација силе и верске нетрпељивости која долази из Приштине,наводи се у достављеном саопштењу директора Канцеларије за КиМ, др Петра Петковића.

 

Након што се у Храму сакупила неколицина верника да обележи Славу уз поруке мира и толеранције владике Теодосија, уследила је срамна реакција Приштине, као недвосмислена порука Србима, верницима Српске православне цркве.

 

Присуство полиције испред цркве очигледна је претња верницима шта ће им се договодити уколико поново дођу у ову светињу у граду, из кога је након 1999. године протерано 40.000 Срба са њихових огњишта.

 

Опустели град и храм у њему најболнији су подсетник и сведочанство на страдање и егзодус српског народа са простора Kосова и Метохије. Управо зато албанским политичарима сметају верници који су се данас у овој светињи сабрали.

 

Да ли овако Аљбин Kурти и политичари из Приштине замишљају заштиту верске и културне баштине СПЦ на Kосову и Метохији – тако што ће слати наоружану полицију да прети верницима? Хоће ли о овој употреби застрашивања и силе у близини цркве известити Унеско и организацију „Европа Ностра“?

 

Ма шта јавно причали и у писмима се клели, јасна је намера многих да са простора Kосова и Метохије затру сваки траг и спомен српског постојања на Косову и Метохији. Због тога је и уследила данашња нервозна реакција на оживели храм.

I

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …