Главна / Вести / Косово и Метохија / Оштра полемика Брнабићеве и Куртија у Тирани

Оштра полемика Брнабићеве и Куртија у Тирани

У Тирани се одржава самит лидера Западног Балкана, на коме учествује премијерка Ана Брнабић. Самит, на коме је требало да се разговара о економском опоравку региона, претворио се у полемику о политичким питањима. Како сазнаје РТС, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти тражио је да се ревидира регионални ЦЕФТА споразум, у коме би тзв. Косово било признато као држава, а од премијерке Ане Брнабић тражио је признање косовске независности.

Председница Владе Србије, како сазнајемо, подсетила га је да тзв. Косово није чланица УН и да га не признаје пет чланица ЕУ.

Премијерка Брнабић изјавила је да је састанак у оквиру Самита Западног Балкана у Тирани, био тежи него што је очекивала, наводећи да је више представљао увод у предстојеће догађаје, међу којима је и дијалог између Београда и Приштине, него што се говорило о регионалним темама.

Брнабић је новинарима рекла да је покушала да се фокусира на добре резултате и сарадњу у региону, а да је “неко други” разговор пребацивао на терен политике.

“Али ако желите да говорите о политици, онда смо ту да кажемо чињенично стање, али и да је сарадња важна”, рекла је Брнабић.

На Самиту су поред премијерке учествовали и председник Црне Горе Мило Ðукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев, албански премијер Еди Рама, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, али и премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти.

Упитана да ли је имала прилику да разговара са њим, с обзиром да се за неколико дана одржава дијалог у Бриселу, Брнабић је казала да није имала такву прилику, али је имала, каже, “размену мишљења” током самита.

“Мислим да је ту било провакција и његових идеја о томе како треба да изгледа регионална сарадња, али мислим да је добио адекватан одговор и чињенично стање”, рекла је Брнабић.

На питање које су то идеје биле и какав је био одговор, премијерка каже да није сигурна колико може о томе да говори, јер се све дешавало иза затворених врата, али је, каже, било у његовом маниру да све почиње од њега и нове администрације.

Говорио је, рекла је Брнабић, о томе како “не може више овако да се сарађује” него у другачијем формату у коме су “Kосово и Србија једнаки партнери”.

Премијерка му је, каже, одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике, Србија је суверена држава, а тзв.Kосово није, те је такве ствари најбоље оставити за дијалог.

Брнабић је подсетила да ће 1.јула ступити на снагу Споразум о укидању роминга на територији Западног Балкана.

Истакла је да је то бенефит за грађане, као и да регион очекују важни пројекти.

Она је најавила да ће се у септемрбру кренути са изградњом такозваног ауто-пута мира, од Ниша до Мердара, и очекује се да ће тада у Србији бити присутни и представници ЕУ.

“Имамо до краја године и почетак изградње гасовода до Бугарске, то је важан регионални пројекат, а онда већ у првом кварталу 2022.године имамо почетак још два важна пројекта – један је железнички Kоридор 10, односно модернизација комплетне трасе од Београда до Прешева, и други између Ниша и Димитровграда”, рекла је Брнабић.

Подсетила је на Економски инвестициону план за Западни Балкан у износу од девет милијарди евра.

“ЕУ је определила и додатна средства, али то ће зависит од пројеката”, рекла је она.

Премијерка је најавила да Србији предстоје међувладина конференција, као и неколико регионалних самита, међу којима је и наставак Берлинског процеса почетком јула.

Уочи самита, премијерка се састала са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Извор: РТС

Check Also

У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

Пројекцијом једног од најбољих документарних филмова на старом континенту “Ново јеванђеље ” који је урађен …