Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: Косово остаје у преамбули Устава Србије

Поповић: Косово остаје у преамбули Устава Србије

Косово остаје у преамбули Устава Србије, изјавила је данас министарка правде Маја Поповић.

Гостујући на телевизији Прва, Поповић је навела да су измене Устава једна од најважнијих активности у Акционом плану за поглавље 23.

Промена Устава у области правосуђа најважнија је у области владавине права, рекла је Поповић и додала да владавина права доводи до правног система где постоји правна сигурност.

“Kада имате државу у којој постоји правна сигурност долазе и страни инвеститори што значи значајно отварање нових радних места за грађане, а самим тим и повећање њиховог стандарда”, рекла је Поповић.

Она је навела да је корумптивност ствар етике, морала и интегритета сваког судије и додала да не постоји ниједна правна норма која може спречити њихово корумптивно понашање, али га може санкционисати.

С тим у вези, истакла је да судије морају имати адекватне плате јер ће се, додала је, на тај начин смањити могућност корупције.

Поповић сматра да су судије тренутно добро плаћене, додајући да увек постоји могућност повећања тих плата, али да се морамо кретати у оквирима наших могућности.

Навела је да је предложеним променама Устава предвиђено да судије и тужиоце више не бира парламент и додала да ће их бирати Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

Kако је појаснила, предвиђено је да у Високом савету судства буде пет судија и пет истакнутих правника, а у Високом савету тужилаца четири истакнута правника, четири јавна тужилаца, односно заменика јавних тужилаца, републички тужилац и министар правде.

Check Also

Петар Петковић разговарао са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике …