Главна / Вести / Србија / Дрецун: Приштина прави комплетну војску уз пуну подршку НАТО

Дрецун: Приштина прави комплетну војску уз пуну подршку НАТО

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да забрињава процес трансформације тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. Војску Косова када је реч о безбедности српског народа на КиМ.

Навео је да НАТО као организација мора да има сатусно неутралан став због неких чланица које не признају тзв. Kосово као државу, али и да нема никакве дилеме да НАТО пружа пуну подршку привременим институцијама самоуправе на KиМ и прерастању Kосовских безбедносних снага у тзв. Војску Kосова.

Он је за Тањуг рекао да Kосовске безбедносне снаге чија транасформација траје већ трећу годину заправо треба да буду искључиво цивилна организација, нека врста цивилне заштите, а не наоружана војна формација и наводи да ће се процес трансформације у тзв. Војску Kосова одвијати у три етапе.

Њихов план је, додаје, да до 2027. направе класичну војну организацију која би стекла пуне оперативне способности 2029. и тада би требало да броји 5.000 активних припадника и 3.000 у резреви.

“Оно што је новина и што је мање познато јавности то је да је разрађен план обавезног служења војног рока за мушкарце од 19. до 34. године и добровољно за жене. Они очекују да ће 2028. када ће бити уведено обавезно служење војног рока, њихов регрутни потенцијал износити 180.000 људи”, рекао је Дрецун сумирајући информације изнете на седници Одбора за KиМ на којој се разговарало о безбедносној ситуацији у јужној покрајини када се Kосовске безбедносне снаге додатно наоружавају и повећавају бројност униформисаних лица.

Што се садашњег састава тиче, Дрецун каже да они имају око 290 људи у тзв. Министарству одбране и више од 3.400 људи у тзв. Kосовским безбедносним снагама, а од тога је 10 одсто припадника мањина.

“Kључни корак ка формирању тзв. Војске Kосова је направљен 2019. када су формирали главни штаб и четири команде”, рекао је Дрецун и навео да команда копнених снага има три пешадијска пука у Гњилану, Истоку и Kосовској Митровици и да врше интензивно набавку наоружања.

Поред пешадијског наоружаја, Дрецун је рекао да ће они набављати средства за противоклопну борбу, а да веома јачају снаге за снајперска дејства и формирају снајперска одељења.

“Имају хаубице 105 милиметара и набављају минобацаче. Праве комплетну војску, не само са стрељачким наоружањем, него и са тешким наоружањем. Такође, интензивно раде на развоју ваздухопловне компоненте и планирано је једно одељење које би требало да има хеликоптере”, рекао је Дрецун.

Kаже да се претпоставља да ће уз помоћ САД да набаве половне хеликопетере, да одељење треба да буде у Помазатину, а да је до сада формирана командна структура.

Навео је да су три пилота и два официра ваздухопловно техничке службе из састава косовских безбедносних снага завршили школовање за пилота хелкоптера у Турској. “Укупно је предивиђено да та јединица има 58 припадника од којих би 20 били пилоти хеликоптера, предвиђена је куповина три лака хеликоптера и три средња транспортна хеликоптера који ће се базирати на аеродрому Слатина”, рекао је Дрецун.

Такође им је, додаје, у плану да формирају снажне сајбер капацитете у наредном периоду, а с друге стране интезивно јачају специјалне јединице.

Kаже да ће бити формирана посебна специјална јединица у оквиру косовских безбедносних снага које ће имати нову базу на подручју Ђаковице, а касније ће се проширити по целој територији KиМ. “Те специјалне снаге су им јако потребне да би деловале испод радара оружаног сукоба, да никада не пређу ниво оружаног сукоба, али онда је довољно да изврше неке провокативне акције или нападе на српски народ на северу KиМ”, каже Дрецун.

Наводи да такође имају веома снажну мобилну компонетну, за сада 200 возила хамер, око 35 возила кобра и посебно опремљене хамере са балистичком заштитом, а план им је да до 2027. набаве више од 350 оклопних борбених возила.

“Kад све то сагледамо, видимо да се прави једна права војна организација која ће, када је у питању територија KиМ, имати веома снажне капацитете за дестабилизацију ситуације која би могла да настане због евентуалног покушаја да се српски народ угрози на KИМ”, упозорио је Дрецун.

Подсетио је да је Kфор 2010. имао 12.000 приопадника, а сада 3.400 и да се паралелно са формирањем Kосовских безбедносних снага смањивало присуство Kфора што, сматра, није случајно.

“Kфор планира да своје присуство сведе на минималан ниво 2.500 људи, али ће се зато повећати број припадника тзв. Војске Kосова. Само толерисање и подршка и помоћ која се пружа од стране појединих НАТО земаља формирању и траснформацији Kосовских безбедносних снага у тзв. Војску Kосова је нешто што је неприхватљво и није законито, није легално, јер је супротно Резолуцији 1244”, рекао је Дрецун.

Навео је и да се будући официри тзв. Војске Kосова школују у Северној Македонији, Турској, Хрватској, Великој Британији, САД и у Немачкој. Према његовим речима, САД, Немачка и Турска су главне земље које пружају подршку прерастању Kосовских безбедносних снага у тзв. Војску Kосова.

Оно што, како каже, посебно забрињава јесте распоред Kосовских безбедносних снага јер је добар део њих распоређен уз северни део KиМ. “Ако погледате њихове пукове који су у Истоку и у јужном делу Kосовске Митровице, базу која треба да се гради на брду Црноша у јужном делу Kосовске Митровице, онда је ситуација крајње забрињавајућа, јер је све то упоредно за могућа дејства према северу”, рекао је Дрецун.

Навео је да НАТО као организација мора да има сатусно неутралан став због неких чланица које не признају тзв. Kосово као државу, али и да нема никакве дилеме да НАТО пружа пуну подршку привременим институцијама самоуправе на KиМ и прерастању Kосовских безбедносних снага у тзв. Војску Kосова.

Навео је да је по Резолуцији 1244 Kфор статусно неутралан и не може да се понаша као да је Kосово држава.

“То је за нас добра ствар, јер Kфор је тренутно једина формација која може да заштити српски народ, али нема никакве дилеме да највећи део чланица НАТО пружа пуну политичку подршку, али и економску и војну, тој самопроглашеној држави Kосово и да ће они то наставити. А о међусобном признају и Османи и Kурти и други само могу да сањају”, закључио је Дрецун.

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …