Главна / Вести / Србија / Дачић: Приштина жели да тему разговора стави у други план

Дачић: Приштина жели да тему разговора стави у други план

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић оценио је данас да су бомбастичне изјаве приштинске стране уобичајене пред почетак разговора и да су то покушаји да се тема дијалога стави у други план.

Дачић је рекао да је тако увек било у Бриселу, кад ког се покрећу неки разговори.

Он је за ТВ Пинк казао да је Србија под притисцима на различите начине, а један од њих је да ЕУ поново није отворила ниједно поглавље.

“Неће они никад да кажу да су ставили наше прикључење са стране, а сад имамо ситуацију да не знамо када ће се десити”, оценио је он.

Подсетио је да је председник Александар Вучић питао какве су конкретне перспективе Србије и није добио одговор.

Дачић је истакао да је кондензован притисак на Србију почео заказивањем седнице СБ Уједињених нација на дан изрицања пресуде Ратку Младић.

“Добро да је Александар Вучић учествовао. Његова реч више значи и има већи ођек. Ту је дат одговор на нападе на Србију”, рекао је председник Скупштине Србије.

Оценио је да је бесмислено да ико каже да Србија не сарађује са Хагом, јер је Србија изуручила више председника, и пуно генерала.

За изручивање радикала које потражује Хаг, Дачић је оценио да ту нису у питању ратни злочини, него се ради о непоштовању суда.

Истакао је да је реч о замени теза и споменуо да нико не осуђује Француску због непоштовања тог суда од стране Флоранс Артман. “Све врви од двоструких стандарда. Kада сте у ситуацији да морате да будете део процеса, морате све то да примите хладне главе”, рекао је он.

Дачић је истакао да иако је очигледно да постоји обострани умор, Србија не скреће с пута прикључења ЕУ. “Наше геостратешко место је такво да другачији пут и немамо”, рекао је он.

Пред сусрет председника Џозефа Бајдена и Владимира Путина, Дачић је оценио да су то велике силе и праве уобичајено велики спектакл.

Додаје да је питање шта се реално може очекивати од тог самита на врху. “Очигледно је да је главно питање запада, ко је њима главни противник. Сада је то Kина, а Русија је ипак мањи противник”, рекао је Дачић.

Сматра да Запад може да држи контролисано непријатељство са Русијом, јер је ту равнотежа страха. “Kод Kине, утицај је доста испод жита, имају меку политику и дипломатију, а присутни су свуда у економији. Тешко је потиснути Kину из светских релација. То је за Запад већи проблем. И тај самит на врху, САД и Kине, био би много важнији”, оценио је Дачић.

Самит САД и Русија, он је оценио као важан јер је у време председника Трампа било доста прекида споразума о наоружања. “Треба унапредити односе. Биће и нама лакше, и свима у свету, ако нема код њих тензија”, рекао је он.

Kако је истакао, Народна скупштина подржава борбу против организованог криминала, и против мафије, а додао је да је немогуће да постоји мафија, а да нема пипке у институцијама.

“Овде постоји изузетно активан приступ у тој борби, одрешене су руке да се ради против организованог криминала и мафије”, рекао је он и додао да је мафија канцер који треба искоренити.

Дачић је коментаришући ситуацију у Црној Гори рекао да тамошњој владајућој коалицији жели све најбоље, јер какви год да су, бољи су него Мило Ђукановић. “Ако нема јединства међу њима, неће бити ни довољне количине гласова да би се победио Ђукановић на председничким изборима”, рекао је он.

Подсетио је да је 29 посто Срба у Црној Гори и да нема коалиције без тројног учешћа, а тај трећи је Дритан Абазовић.

“Треба да се ојачају сви они, да би имали довољан број гласова. Не сумњам да ће Српска православна црква лакше са овом влашћу направити договор”, рекао је Дачић.

Check Also

Одаловић за ТВ Мост: Не обазирем се на приче, одговорно радим свој посао

Упитан да прокоментарише примедбе Приштине на његов рад, председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, …