Главна / Вести / Србија / Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 евра незапосленима који су били евидентирани 15. априла у Националној служби за запошљавање, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

“Свакоме до њих биће отворен наменски рачун у банци Поштанске штедионица и 60 евра у динарској противвредности биће пребачено на тај рачун, тако да ће они тај новац данас до краја дана или сутра моћи да подигну”, рекао је Мали.

Гостујући на ТВ Прва, он је оценио да је држава у току пандемије показала да је снажна и кредибилна да свако своје обећање може и да испуни.

“Подсећам да се сутра завршава пријављивање за помоћ од 3.000 динара за свакога ко је до 31. маја примио бар једну дозу вакцине. Позивам грађане који то још нису урадили да се пријаве. Према подацима од јутрос до сада се пријавило тачно 1.350.000 људи, уколико на то дадате милиона пензионера који су примили вакцину, већ имамо 2.350.000 људи који ће добити помоћ као нашу намеру да наградимо оне који су се вакцинисали и да их мотивишемо да се вакцинишу јер је то за нашу економију важно”, рекао је Мали.

Он је навео да ће од 17. јуна почети исплата вакцинисаних грађана.

Мали је рекао да буџет апсолутно може да издржи све видове помоћи који се пружају грађанима и привреди, и тај успех упоредио са успехом Новака Ђоковића на Ролан Гаросу.

“Сваки спортски успех нас чини срећнима, као што и сваки економски успех треба да нас чини срећнима, јер Србија у последњих годину и по дана упркос пандемије осим успеха у спорту прави успехе и у вакцинацији, у здравству, али и у економији на шта треба посебно да будемо поноси”, рекао је Мали.

Подсетио је да захваљујући два пакета финасијске помоћи привреди прошле године није било отпуштања.

“Нама је пад БДП-а прошле године био минус један, дакле један од најмањих у Европи. Ове године слика је потпуно другачија. Не само да успевамо у масовној вакцинацији где смо лидери, него и по стопи раста наше економије. Очигледно су та два пакета прошле године дала резултат, сада са овим трећим хоћемо да погурамо раст напред. У првом кварталуи уместо пада имали смо раст од 1,7 одсто, дакле сада смо у топ пет економија у Европи”, оценио је министар финасија.

Он је додао да је пројекција међународних финансијских институција да ће Србија до краја године имати раст од преко шест одсто.

“На преко шест са овим трећим пакетом помоћи значи да ћемо имати још више инвестиција и у аутопутеве, и у школе и болнице, али нама се отвара простор и за даље повећање плата и пензија, што је наш циљ”, рекао је Мали.

Check Also

Одаловић за ТВ Мост: Не обазирем се на приче, одговорно радим свој посао

Упитан да прокоментарише примедбе Приштине на његов рад, председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, …