Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Понашање Куртија је забрињавајуће

Петковић: Понашање Куртија је забрињавајуће

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је понашање премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија забрињавајуће, што су могли да виде и представници ЕУ који су присуствовали дијалогу.

Петковић је за Танјуг ТВ рекао да је председник Србије Александар Вучић током јучерашњег састанка у Бриселу одржао добру лекцију Куртију, коју су, рекао је, и други требали да му одрже много пре.

“Док није нарастао тај балон његове самообмане који је дошао до тачке пуцања. У одређеним тренуцима чинило се да се шести спрат Европске службе за спољне послове у Бриселу тресао, обзиром како је Вучић одговарао чврсто, јасно и храбро борећи се за интересе Србије, али бранећи и сам дијалог, односно идеју да морамо да разговарамо”, рекао је он.

Петковић истиче и да се чини да Курти ништа није разумео када му је Вучић рекао да је неопхподно да се сачува мир на КИМ и да ништа не чини у правцу нарушавања безбедности Срба на КИМ.

“Правио се да ништа није чуо, али је зато рекао да га не занима ЗСО да је она против Косова или када је говорио да Србија мора да призна Косово. Све нонсенс до нонсенса. Представници ЕУ су морали и да интервенишу. Питали су Куртија који споразум није прихватљив али он није хтео да одговори”, рекао је Петковић.

Како каже, Курти је мало говорио, али када би проговарао, то су биле провокације.

Говорећи о захтеву да се Вељко Одаловић смени са чела Комисије за нестале, Петковић наводи да Курти сада хоће и да кадрира у Влади Србије.

“Све дижу на одређени ниво, а када треба нешто конкретно урадити повлаче се и крећу са спиновима”, рекао је пн.

“Ми смо са наше стране све урадили по питању несталих. Приштина је поднела 21 захтев за претрагу локација и ми смо то урадили и највећи број локација је урађен. Тиме се види опредељеност ове владе да се то реши, јер је то цивилизацијаско питање. Ми смо поднели 10 захтева и само је један испуњен на локацији Бункер код Ђаковице”, рекао је Петковић.

Истиче да је за Србију дијалог једини начин да настави нормализацију односа.

“Решење је да преговарамо, тражимо решења, колико год да су тешка. Боље то него да имамо инциденте на терену. Ево пред полазак у Брисел оскрнављено је српско гробље у Ораховцу. Чести су и напади на људе, на имовину”, рекао је Петковић.

Он је безбедносну ситуацију на КИМ оценио као лошу, али нагласио да Србија све ради да се очува безбедност и људи.

“Оно што је до нас ми радимо, подижемо услове живота, трудимо се да градимо нове болнице, школе, путеве. Градимо станове, запошљавамо медицинске раднике и много тога ћемо да радимо. Ми радимо шта је до нас да Срби остану на КИМ”, рекао је Петковић.

Каже да је проблем и то што они који су задужени за безбедност немо посматрају инциденте према Србима и истиче да када би се Кфор повукао Високи Дечани и други манастири били би срављени са земљом.

“Нашим монасима треба заштита од косовских институција. Забринути смо за наш народ на КиМ. Видели смо са чим се суочавамо, али Србија је снажна и јака и имамо председника који може да штити интересе Србије и дијалога”, закључио је Петковић.

Извор: Танјуг

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …