Главна / Вести / Косово и Метохија / У Приштини обележене летње Задушнице

У Приштини обележене летње Задушнице

Иако су, након делимичног сређивања, слике са православног гробља у Приштини нешто боље него ранијих година, укупно гледано, стање српског гробља у приштини је све суморније и лошије.

Протојереј Станиша Арсић,приштински парох, каже за РТВ Грачаница да и поред писања и слања захтева за чишћење гробља предузећима при општини Приштина, гробље је и даље у лошем стању.

” Догађаји који су претходили, као што су враћање ходочасника који су кренули у посету светињама на Косову и Метохији са административног прелаза Јариње, као и дешавања у храму Христа Спаса , пароле које су исписане на вратима овог храма нису уперене само ка Србима и нашим светињама, већ у себи садрже и фашистички дух, истакао је протојереј Станиша Арсић.

Они малобројни који су данас дошли на приштинско гробље да запале свеће и одају пошту својим упокојеним сродницима и пријатељима, имали су много проблема да пронађу њихове гробове.

” Очишћен је само прилаз гробљу, све остало је зарасло у коров и шибље. И на овај начин желе да прикрију наше постојање у овом граду. У Приштини, граду од 50 000 људи остало је свега петнаестак Срба, и они им сметају, као и ово гробље, и ово је још једна порука, рекао је Срђан Пантић, расељени Србин из Приштине.

“Тешко је доћи и затећи овакав призор, успео сам да очистим прилаз  до места где су сахрањени моји најмилији како би још неко могао прићи да запали свећу”, рекао је Ненад Тодоровић, још један од расељених приштинских Срба.

Овога пута за Духовске Задушнице није било организованог доласка расељених Приштеваца из централне Србије, а обред је протекао без проблема и инцидената.

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …