Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељени Срби обишли на Задушнице гробље у јужном делу Косовске Митровице

Расељени Срби обишли на Задушнице гробље у јужном делу Косовске Митровице

Расељени Срби данас, на летње задушнице, организовано су обишли православно гробље у јужном делу Косовске Митровице. Туга и бол ни данас није изостала , поклонили су се сенима својих преминулих и запалили свеће на готово потпуно оскрнављеном гробљу.

На православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице из године у годину верницима који на задушнице долазе да обиђу гробове својих најмилијих изнова позлеђује ране. Оскрнављени споменици и запуштено гробље.

“Не може човек да гледа од гроте. Још мало па нећемо знати где је закопано. Видите како је уништено. Ово је стварно жалост”, каже за ТВ Мост Смиља Орловић.

Уз констатацију да све мање и мање људи долази Милица Прица наводи да долазак нико не организује, али да ће увек долазити. “Дођемо, немамо шта да видимо. Све поломљено, све срушено, јадно, никакво”, каже она.

“Свекрвин споменик је срушен, ограда однешена. Долазим на сваке задушнице без обзира које су и све мање и мање има споменика. Чини ми се да се свакога дана све више и више руши. Стварно је тужно”, рекла је Гордана Ковачевић.

“Шта да кажем. Вероватно као и сви нико то не уме да објасни о чему се ради и шта је, какав је осећај. Опет човек се некако лакше осећа кад дође. Бар се ја лакше осећам, верујем да и остали”, наводи Анђелка Обрадовић.

Православно гробље у јужном делу Косовске Митровице оскрнављено је 1999. године а потом и у погрому 2004. године. И данас након више од две деценије слика се не мења. Преко 80 одсто надгробних споменика је уништено.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …