Главна / Вести / Косово и Метохија / Марић: Ситуација на КиМ је тешка, али Србија улаже више него икад

Марић: Ситуација на КиМ је тешка, али Србија улаже више него икад

Члан скупштинског Одбора за Косово и Метохију Љубомир Марић оценио је данас, уочи посебне седнице парламента на којој ће председник Србије Александар Вучић представити извештај о дијалогу са Приштином, да је ситуација на КиМ тешка, али да сада држава “улаже више него икад”, преноси „Euronews Srbija“.

“Прошло је две године од представљања последњег извештаја у Скупштини Србије од стране председника Вучића. Данас ће прво Одбор за КиМ разматрати овај извештај, након чега се очекује обраћање председника пленуму. Дакле, извештај је све оно што смо ми већ могли чути у јавности”, рекао је је Марић.

Он је подсетио да косовска страна није испунила своју обавезу из Бриселског споразума и да је прошло „готово 3.000 дана како није формирана ЗСО”.

“То је оно што Србе на КиМ још више брине и то је оно на чему Србија инсистира. Дакле, тај део у дијалогу недостаје и нажалост немамо саговорника очигледно”, подвукао је Марић.

Он је подсетио да је пре сусрета Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија недавно у Бриселу, био дугачак период када није било организованог дијалога између две стране.

“Био је заиста један дуг период када није било дијалога, имали смо и оне таксе, свакакве негативне конотације из Приштине, много лоших изјава. Тако да ћемо ми данас заправо чути шта се заправо дешава у процесу дијалога и какво је стање на КиМ”, рекао је Марић, те на питање зашто није било представљања извештаја о КиМ пред посланицима више од две године одговорио да је то због тога што није ни било “конкретних преговора у Бриселу”.

Осврнувши се на претходни дијалог који је одржан 15. јуна у Бриселу и понашање косовског премијера, Марић је оценио да је то био својеврсни “перформанс и покушај да се поткопа дијалог и да провоцира нашу делегацију”.

“Али му то није успело… Добио је један одговор, отворену извају да никада неће бити призната независност Косова”, поручио је он.

Додаје и да је очигледно да је Курти у Брисел ишао само “због предизборне кампање”, те подсетио да ниједна влада и коалиција у Приштини није издржала пун мандат.

“Сви они који одлазе из Приштине да преговарају са нама праве прерформансе”, оценио је Марић те додао да оно што “највише оптерећује наше односе и процес нормализације су нестала лица”.

Приштина, како је додао, одбија да отвори архиве, “зато што се плаши да ће се урушити дивна слика ОВК” те додао да им сада смета и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Извор: Косово онлине/Euronews Srbija

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …