Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Запад да утиче да Приштина промени став о преговорима

Одаловић: Запад да утиче да Приштина промени став о преговорима

Поједини западни центри моћи имају утицај на Приштину и морају да утичу да косовски премијер Аљбин Курти промени став о преговорима с Београдом, изјавио је данас председник Комисија за нестала лица Србије Вељко Одаловић.

Коментаришући извештај који је председник Александар Вучић јуче у Скупштини Србије поднео о дијалогу, он је на ТВ Пинк истакао да је Приштина хтела да Србију отера од преговарачког стола, али да у томе није успела.

Одаловић је истакао да је важно да се настави дијалог о животним питањима.

Нагласио је поново да је Србија посвећена дијалогу са Приштином по договореним темама, међу којима је и реализација договора о Заједници српских општина.

Према његовим речима, Приштина не схвата колико користи од решавања свих нерешених питања и проблема имају првенствено Албанци.

Одаловић је оценио да је став оних које не интересује ништа друго осим признања проблематичан првенствено са аспекта какав живот доносе Албанцима.

Он је објаснио да је Србија испунила обавезе по питању несталих које је преузела, што су потврдили и страни актери, али што није шлучај с Приштином, и додао да је премијер привремених приштинских институција Албин Курти требало да каже само две реченице да би се констатовало да има помака у тој области.

Одаловић је истакао да је недопустиво да се нико са приштинске стране не бави злочинима над Србима.

“Нико у Србији не бежи од одговорности да су злочини чињени нити негира злочине. Тражимо да се истраже и злочинци осуде, а услов је да и Приштина уради исто”, рекао је Одаловић и додао да је прикупљено преко 300 изјава у којима породице тачно наводе које је одвео њихове најмилије.

“Приштина није спремна у овом тренутку да прихвати да су злочини чињени и над Србима”, констатовао је Одаловић.

За тражење несталих рекао је да се ради без различитости, да су питању НН лица све док не буду идентификована, и оценио да Курти не подржава такав приступ.

“Ми смо једини механизам који релаксирано може да прими информацију, чак и анонимну пријаву локације, из било ког извора. Све информације делимо са Приштином, да би повратили поверење”, рекао је Одаловић.

Запитао се и како даље када Приштина неће да отвори локације потенцијалних гробница које им се доставе.

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …