Главна / Друштво / Вучић посетио цркву у Дежеви, родном месту српске државе

Вучић посетио цркву у Дежеви, родном месту српске државе

Председник Александар Вучић посетио је данас новоизграђену Цркву Светог Саве у Дежеви, надомак Новог Пазара, која је посвећена утемељивачу Српске православне цркве, рођеном у овом крају.

Вучића су испред цркве дочекали мештани, који су сагласни у ставу да им значе и нова црква, као и посета председника.

Председник се интересовао да ли у родном месту Светог Саве има деце, а поразговарао је и са најмлађима који су га дочекали. Како им је рекао, и он је дошао данас у Дежеву да слави Светог Саву. Истакао је да је за мештане Дежеве најважније да им се обезбеди будућност и како је навео један од предуслова за то је да се изграде путеви који ће повезати српска села.

Парох цркве Свети Сава Иван Јеремић подсетио је да је благословом епископа Теодосија у октобру 2012. године постављен камен темељац за изградњу заветног храма Светог Саве у његовом родном селу Дежеви. Од тада, како је испричао за Т а н ј у г, захваљујући прилозима мештана, али и наших људи широм отаџбине и иностранства, као и помоћи државе Србије, на храму су завршени груби грађевински радови.

Црква је покривена, постављен је часни крст 2018. године, а у унутрашњости цркве зидови су омалтерисани и изглетовани. Отац Иван каже да је постављено и подно грејање и нада се да ће уз Божији благослов радови бити настављени.

У плану је да се ураде завршни радови, односно постављање подног мермера, фасаде, уређење порте.

“То нам је потребно како би се радови на цркви што пре привели крају и црква увела у богослужбену употребу на радост свих мештана, српскога рода и народа у родном селу Светог Саве. Ако Бог да и услови се створе, потребно је око 200 радних дана да се све то заврши”, казао је отац Иван.

Мештани су задовољни посетом председника, а како кажу, посета председника увек је добра ствар за сваки крај земље, да људи знају да је уз њих.

“И ова Црква је важна, због традиције, то је место где се људи окупљају”, кажу мештани.

За изградњи цркве, управо су мештани прикупљали средства, а камен темељац положен је на јесен 2012.године, а освештао га је владика тимочки отац Јустин, уз благослов владике рашко-призренског Теодосија.

Крст на куполу постављен је 2018.године. Пројекат је урадио Завод за заштиту споменика у Краљеву. У близини Храма налазе се остаци старе Немањићке цркве, а недалеко је Петрова црква, као и манастири Ђурђеви ступови и Сопоћани.

Дежева је место у којем је Стефан Немања стварао прву српску државу, где су се доносиле важне одлуке за српски народ. Из Дежевске долине потекли су Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, а овде су расли и други Немањићи – Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Српску опозицију занима само како да тргују српским националним интересима

Српску опозицију не занимају ни ванредни избори, ни референдум на које у медијима позивају, ни …