Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић у Звечану: Без јаке академске заједнице, нема бољитка ниједног друштва

Петковић у Звечану: Без јаке академске заједнице, нема бољитка ниједног друштва

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић, дводневну посету Kосову и Метохији започео је у Звечану.

Доцентима Универзитета у Приштини додељено је 16 станова. Петковић је обишао стан Биљане Јаредић, мајке петоро деце.

“Данас уочи Видовдана овде у Звечану поделили смо 14 станова научним радницима приштинског Универзитета који је измештен у Kосовску Митровицу. Данас смо овде у стану професорке Биљане и то ми је посебна част и задовољство да и њој уручимо кључеве стана као и осталим професорима, доцентима, асистентима, различитих факултета Универзитета у Приштини, овде у Kосовској Митровици. Тиме јасно показујемо да водимо рачуна и када градимо станове и дајемо станове, не само социјално угроженима, не само онима који желе да се врате. већ и нашој академској заједници и трудићемо се да и у наредном периоду помажемо наш универзитет, да помажемо наше научне раднике, јер без јаке академске заједнице, нема ни бољитка ниједног друштва, па тако и овде српског народа на Kосову и Метохији” рекао је Петковић.

Трудићемо се и у наредном периоду да помажемо, посебно водимо рачуна и о станоградњи. Поред ове прелепе зграде у које је средства уложила Влада Републике Србије , четрнаест станова које смо поделили, ево одмах иза ове зграде, граде се још две у Звечану, а укупно 17 нових зграда и 202 стана на северу Kосова и Метохије. прошле године саградили 10 нових зграда, све за наше људе, зато што нам је будућност овде, зато што желимо овде да опстанемо и останемо, а оно што посебно радује је велики број дечице, који нас је дочекао на улазу, рекао је Петковић.

.“То је наша будућност, зато се боримо, боримо се за мир, за стабилност, за науку, за знања и то је све оно што овом приликом сублимирамо између осталог и у овој подели кључева начим драгим суграђанима овде у Звечану” рекао је Петковић.

Витошевић: Наш универзитет прави бренд од овог града, град је направио бренд од овог универзитета

Ректор Универзитета у Приштини Здравко Витошевић у изјави медијима истакао је да је ово један од најсрећнијих дана на универзитету, када се изборите за своје младе кадрове

” Универзитет као институција не значи пуно ако нема декватан простор, а простор се гради. Захваљујући председнику Александру Вучићу ми смо обезбедили средства за изградњу најмодерније зграде за наш универзитет. Опремићемо лабораторију, опрмеићемо све, али без кадрова сам универзитет неће моћи да функционише. И ето прилике да најбољи, а изабрали смо најбоље, да они који су опредељени да остану на простору Kосова и Метохије,а запослени су на нашем универзитету, добију простор у коме ће нујихове породице стећи могућност да на овом простору своја знања приме не само од својих родитеља, него и најбољих на нашем универзитету”, истакао је ректор.

Витошевић се захвалио директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Петру Петковићу, Привременом органу Општине Звечан, која је заједно са Универзитетом изнела читав овај пројекат. „Наша држава је обезбедила средства. Универзитет ће функционисати, он је препознатљив на овом простору, правимо бренд. Наш универзитет прави бренд од овог града, град је направио бренд од овог универзитета. Хвала младим људима који успевају да у овако тешким условима опстану и остану на овим просторима“ истакао је ректор приштинског универзитета.

Поводом обележавања Дана универзитета, сутра ће бити оџана свечана академија којој ће такође присуствовати директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …