Главна / Друштво / “Муњевити удар” на полигону Пештер, завршница војне вежбе са бојевим гађањем

“Муњевити удар” на полигону Пештер, завршница војне вежбе са бојевим гађањем

На привременом полигону “Пештер” код Сјенице одржава се завршница здружене тактичке вежбе Војске Србије са бојевим гађањем “Муњевити удар 2021”. На полигону ће бити гађања тенком Т-72МС, дроном, беспилотном летелицом ЦХ92 и борбеним системом “пасарс”. Вежби присуствује председник Александар Вучић.

Председник Србије Алекдандар Вучић примио је рапорт.

“Официри, подофицири и војници, здраво”, рекао је Вучић, који присустује војној вежби на полигону Пештер.

Тема војне вежбе је “Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције”. Ово је највећа вежба која се одиграва у Србији у последњих неколико деценија.

Начелник Генерлштаба Војске Србије Милан Мојсиловић пожелео је добродошлицу присутнима који прате војну вежбу на Пештерској висоравни.

Војска Србије је извршила претходних десет дана проверу борбене готовости, више од 15.000 припадника је било присутно, рекао је Мојсиловић.

“Желим да вас известим да су резултати врло добри и одлични, посебно гађање у ноћним условима, носилац је Друга бригада”, рекао је Мојсиловић

Командант вежбе је бригадни генерал Жељко Кузмановић, који објашњава тактику вежбе.

Више од 2.300 припадника специјалне јединице, Копнене војске и Ратног ваздухопловства на више полигона изводиће нападну операцију уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица.

Посаде тенкова Т-72 МС јавности ће први пут представити борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено.

Скупа ће наступати и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица биће да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага.

У улози борбеног осигурања биће механизована пешадија на “лазарима 3”, “милош”, “МРАП 6×6” и “НТВ”, возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту ће се, наравно, наћи и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружаће самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм “огањ” дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм “огањ” М-18 модуларни, лансер “морава” и самоходне хаубице 122мм “гвоздика” модернизована као и минобацачи 120мм.

Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство.

Извор: РТС

Check Also

Четвородневна акција појачане контроле саобраћаја на територији читаве земље

Полицијски службеници саобраћајне полиције током четвородневне акције појачане контроле саобраћаја која је спроведена на територији …