Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Порфирије у Грачаници: Увек када дођем на КиМ заправо се вратим у свој дом

Патријарх Порфирије у Грачаници: Увек када дођем на КиМ заправо се вратим у свој дом

Патријарх српски Порфирије служио је свету архијрејску  литургију у манастиру Грачаница, након које се беседом обратио присутнима.Он је у беседи истакао да се сваки пут када дође на Косово и Метохију  заправо врати у свој дом.

„Сваки пут сигуран сам сви ми, а за себе исповедајући кажем да када дођем на Косово и Метохију, разумем дубински а не могу ни себи ни другима да објасним, да сам се заправо вратио у свој дом, да сам баш како што Господ говори у причи о блудном сину сваки тренутак када сам одсуствовао одавне странствовао у непознатој земљи, бавио се темама и стварима које ме одводе од себе, одводе од Бога, раздвајају од браће. Сваки пут, сигуран сам, када дођемо у ову свету земљу дубински знамо да смо се вртили у дом очев. О томе сведочи ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка толико светиња сведоче о томе да је ово наш дом Косово и Метохија земља у којој смо се родили, родили за Христа и стекли много тога што други или не могу или не желе да разумеју“, истакао је између осталог у беседи патријaрх.

„Грачаница и светиње које смо побројали јесу српска културна баштина, али браћо и сестре светско као такво по себи апстрактно не постоји ако негде није поникло, ако нема своје име и своје презиме. Наша имена и презимена јесу Грачаница, Дечане, Пећка Патријаршија, Девич, Богоридица Љевишка, Косово и Метохија наше име и наше презиме јесте православна црква. Дакле јесу то бисери, драгуљи културне светске баштине али пре тога то јесте баштина наших отаца, наша баштина. Баштина Срба православних и то не треба никоме да смета свако има своју баштину, своју културу, свако се на неки начин Богу моли“, казао је окупљеним грађанима у порти манастира Грачаница патријарх Порфирије.

„Ми православни Срби се молимо хришћански православно Христу распетоме и васкрсломе. Добили смо тај дар од Бога, други су добили другачији али то не значи да дарови, тачније разлитичости треба да буду повод за сукобе, за неспоразуме, раздвајања запрво различитости јесу управо дарови а сама реч дар значи да је то нешто што смо добили како бисмо га умножоли а онда кроз то иступили из себе  и даровали себе другима, али исто тако и они други другачији који стварају своју баштину“, истакао је у беседи патријарх Порфирије у Грачаници након литургије.

 

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …