Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Наредних дана стижу блиндирана врата, решетке и видео надзор за Драгицу Гашић из Ђаковице

Петковић: Наредних дана стижу блиндирана врата, решетке и видео надзор за Драгицу Гашић из Ђаковице

Директор Канцеларије за Косовои Метохију Петар Петковић разговарао је данас у Грачаници у епархијском дому са Драгицом Гашић, једином Српкињом, која се вратила у свој родни град Ђаковицу у коме више нема Срба.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је истакао да ће Драгици у наредним данима обезбедити блиндирана врата, решетке и видео надзор и апеловао је да је нико не дира, јер је она само свој на своме.

„Драгица се, од како се вратила, суочава са много проблема, пре свега у безбедносном смислу. Суочава се са различитим претњама, каменовањем стана, лепљењем најразличитијих слика убијених људи, ваљда са поруком да ће тако и она да заврши. Поставља се питање шта једна жена Српкиња смета било коме, она је повратник која се вратила у свој стан у свој родни град. Она никоме не смета и никоме није претња“, истакао је Петковић и додао да се данас на Видовдан организује 11 различитих организација које потписују петицију да протерају Драгицу из њене родне Ђаковице.

Петковић је истакао да је за данас најављен и протест тих организација испред улаза где Драгица живи.

„Драгица је и херој и мученица на данашњи велики дан Видовдан јер је она пример и симбол свог страдања српског народа на Косову и Метохији. Ми као држава Србија и Канцеларија за КиМ учинићемо све да омогућимо живот достојан човека нашој Драгици. Потрудићемо се да обезбедимо и то већ стиже за који дан блиндирана метална врата, видео надзор, решетке на стану и достављање хране Драгици Гашић“, истакао је Петковић и додао да се она враћа у свој стан да живи под решеткама, али је свој на своме и има своју слободу иако је ограничена и под претњом њених комшија.

„Апелујемо на све да се дозову памети и да нико не дира Драгицу јер је она повратник и враћа се на своје“, нагласио је Петковић.

Он је истакао да је стопа повратка Срба на Косову и Метохији од 1999.године мања од 2 одсто, и при том, реч је о најнижој стопи у било ком постконфликтном подручју на свету, а овај пример показује зашто се наши људи не враћају.

Драгица охрабрена тиме што се никад никоме није замерила одлучила је да се после толико година врати у своју родну Ђаковицу.

„За 20 година колико сам живела у Ђаковици, као и све ове године које нисам провела у њој, нисам се ником замерила нити сам неког увредила и зато сам одлучила да се вратим.  То ме је охрабрило и дало снаге јер ником ништа нажао нисам учинила до сада“, казала је Драгица.

Она је истакла да је полиција обезбеђује, а да чим они оду комшије Албанци јој лупају на врата, због чега не може ни да спава. Једина шетња јој је одлазак до маркета у пратњи полиције,  где купује неопходне намирнице.

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …