Главна / Вести / Косово и Метохија / Кабинет Куртија: С Чанком и о новом дијалогу и узајамном признању

Кабинет Куртија: С Чанком и о новом дијалогу и узајамном признању

Из Кабинета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија саопштено је да је главна тема данашњег сусрета Куртија са лидером ЛСВ Ненадом Чанаком била питање несталих лица из рата на КиМ, а како се наводи, између осталог говорило се и о потреби јачања социјалдемократије у региону, новом дијалогу о статусу односа између Београда и Приштине који се заснива “на једнакости и узајамном признању”

Чанак је, пише у саопштењу приштинске владе, које преноси Косово Прес, обавестио Куртија о политичкој ситуацији у Србији, “гушењу истинске опозиције и медијским гласовима актуелне владе”

У саопштењу се наводи и да су се двојица саговорника сложили да Београд треба да отвори архиве и пружи информације о масовним гробницама које се налазе на “њеној територији”.

Наводи се и да је Курти обавестио Чанка да се 1.632 особе сматрају несталима и да је рекао да ће приштинска влада учинити све за све нестале, без обзира на њихову етничку припадност

.У саопштењу се наводи и да је Чанак рекао да је у посету КиМ повео свог сина и нећака, како би изблиза видели стварност у којој живе Срби и Албанци, јер државна политика, према његовим речима, не представља истину народу Србије.

Раније данас у саопштењу ЛСВ наведено је да су теме разговора Куртија и Чанка биле стање у региону и могућности повезивања на пољу културе, мултијезичности и опште сарадње.

Чанак је, како је саопштено из ЛСВ, питао за судбину несталих на Косову, а од Куртија добио одговор да ће се његова влада максимално ангажовати за све нестале без обзира на њихову етничку припадност.

ЛСВ је навео и да је Чанак “добио и снажна уверавања да влада има намеру да брине о свим грађанима Косова, без обзира на њихову националну и верску припадност”.

У саопштењу ЛСВ наводи се да је Чанак отишао на Газиместан где је поводом Видовдана положио венац на којем је исписана порука “Вечна слава српским јунацима”.

Извор: Танјуг

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …