Главна / Вести / Косово и Метохија / Дендијас: Став о статусу КиМ непромењен, подржавамо дијалог

Дендијас: Став о статусу КиМ непромењен, подржавамо дијалог

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас рекао је данас да став Грчке о статусу Косова непромењен, као и да Атина подржава Београда и Приштине.

Дендијас је то рекао у интервјуу листу “Рил Њуз”, на питање о могућности да Грчка призна самопрокламовану независност Косова.

Дендијасу је, у вези са проширеном улогом косовског дипломатског представништва у Атини и његове две посете Приштини у року од неколико месеци, постављено питање да ли Грчка планира да призна тзв. Косово и да ли је тај акт против међународног права, преноси Репортери.

“Интеграција Западног Балкана у ЕУ је приоритетно питање, јер стабилност у региону директно утиче на безбедност наше земље. Ми нисмо за стварање ”црне рупе” на нашем северу. Иако се наш став о косовском статусу није променио, ми задржавамо конструктиван став и подржавамо дијалог између Приштине и Београда”, одговорио је Дендијас.

Што се тиче законитости могућег признања, он је подсетио да је Међународни суд правде у Хагу пресудио је 2010. године да проглашење независности Косова не представља кршење међународног права, јер није резултат употребе незаконитог насиља, као што је, како је рекао, било “проглашење псеудо-државе на Кипру, које је осудио Савет безбедности УН”.

“Распадом Совјетског Савеза и Југославије, основане су многе нове државе, од којих ниједна није резултат спољних напада”, закључио је Дендијас.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …