Главна / Вести / Свет / Амбасадор Шпаније: Наш став је чврст – не признајемо независно Косово

Амбасадор Шпаније: Наш став је чврст – не признајемо независно Косово

Амбасадор Шпаније у Београду Раул Бартоломе Молина изјавио је да та земља не признаје независно Kосово и да се то неће променити чак и када би отворили канцеларију у Приштини.

Амбасадор је у интервјуу за данашњи Kурир рекао да је став његове земље о признању Kосова чврст, широко подржан и непроменљив, као и да се Шпанија увек залагала за поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је увек позивала да се испуне обавезе из Бриселског споразума.

“Ради се о ставу који је усаглашен са свим политичким актерима и који се темељи на апсолутном поштовању међународног права од стране Шпаније. Једнострана независност, коју је та територија прогласила 2008, представљала је кршење једног од основних начела територијалног интегритета”, рекао је Бартоломе Молина.

Упитан да ли је ЕУ довољно јак посредник у дијалогу Београда и Приштине, шпански амбасадор каже да јесте и да треба да буде.

“Стабилност Балкана је стабилност ЕУ. У оквиру ЕУ поред тога постоје различити сензибилитети, тако да посредовање ЕУ гарантује више него других могућих актера – неутралност и равнотежу у преговорима. Такође, не треба заборавити да је Србија земља кандидат, а да територија Kосово учествује у процесу придруживања и стабилизације”, рекао је Бартоломе Молина.

Говорећи о пандемији корона вируса, амбасадор Шпаније истиче да нас је она научила да су у тешким тренуцима сарадња и солидарност најважнији, као и да је у том погледу Србија дала пример.

“Сви представници међународне заједнице који смо у овој земљи захвални смо за помоћ и спремност српских власти да пруже помоћ од првог тренутка. Ових годину и по дана није било лако, али без солидарности међу земљама било би неупоредиво теже”, рекао је он.

Check Also

Петковић: Приштина довела дијалог до руба провалије; Београд за мирно решавање несугласица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалним представником Европске уније …