Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: 3.000 дана без ЗСО, одговорност Приштине, али и Брисела

Петковић: 3.000 дана без ЗСО, одговорност Приштине, али и Брисела

Данас се навршава тачно 3.000 дана како је потписан Бриселски споразум и 3.000 дана како Приштина није формирала Заједницу српских општина и крши све споразуме у оквиру дијалога, али и 3.000 дана борбе Београда и инсистирања на дијалогу и имплементацији постигнутих споразума, изјавио је у Бриселу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“То што сам данас у Бриселу, баш на тих 3.000 дана, говори не само о одговорности Приштине, већ и одговорности Брисела, који је гарант испуњења свих споразума од 2013. године”, рекао је Петковић Тањугу уочи сутрашње рунде разговора на техничком нивоу.

Како је истакао, делегација Београда ће сутра, пре свега, покренути питање формирања ЗСО, али ће инсистирати и на другим важним питањима које Приштина мора да реши – питање енергетике, слободе кретања и питање несталих, које није само техничко, већ цивилизацијско питање.

“Да бисмо могли да наставимо дијалог, да градимо поверење, неопходно је да се имплементира све договорено, јер су потпис на то ставили Приштина, Београд и ЕУ. Неопходно је да се испуни све договорено да бисмо могли да кренемо даље”, рекао је Петковић.

Он је нагласио да ће разговоре у Бриселу искористити да спомене све инциденте са којима се суочавају Срби на Космету, а реч је о бројним нападима, притисцима и угрожавању основних људских права на КиМ.

“Када тражимо ЗСО, тражимо је, пре свега, да бисмо обезбедили колективна права за српски народ на Косову и Метохији. А, када видимо дешавања са обележавања Видовдана, када желе да протерају Драгицу Гашић из Ђаковице, нападају дечака у Гојбуљи, онда не само да нема колективних, већ ни основних људских права за Србе на КиМ”, указао је Петковић.

Поновио је да је важно да се преговара, јер је то једини начин да се дође до компромисног решења.

Петковић је поручио да, колико год из Приштине стижу различите, обесхрабрујуће поруке по питању дијалога и одбијања да формирају ЗСО, и Приштина, као и Београд зна да је једино решење у оквиру дијалога и то само уз компромис.

“Да се нађемо на пола пута, да подједнако добијемо и изгубимо. А, то да једна страна све добије, а друга све изгуби, на то Београд не пристаје, као што не пристаје на различите изјаве Вјосе Османи да ће Србија пасти на колена, да неће формирати ЗСО, да им не одговара ЗСО јер је реч о моноетничком концепту. А, реците ми шта су онда данас Ђаковица, Приштина – моноетнички градови, јер тамо нема Срба”, рекао је Петковић.

Зато се, истиче, Београд бори за ЗСО, због институционалног повезивања Срба на КиМ, због мира и стабилности.

“Преговори ће бити тешки, као и увек, али зато нас је народ бирао. Јер колико год да су тешке теме, боље нека су те теме за бриселским столом него да имамо индциденте на терену, као што их имамо годинама. Инсистирамо на дијалогу и компромису”, закључио је Петковић.

Извор: Танјуг

Check Also

Промовисан “Видовдански гласник”у Грачаници

Најновији Видовдански гласник,часопис о културном и историјском стваралаштву промовисан је у Грачаници. Ово је 30.по …