Главна / Вести / Косово и Метохија / Марић: Уместо испуњавања обавеза приштинске власти се служе обманама и изговорима

Марић: Уместо испуњавања обавеза приштинске власти се служе обманама и изговорима

Посланик у Скупштини Србије и некадашњи координатор Управљачког тима за ЗСО Љубомир Марић за Косово онлајн изјавио је да приштинске власти 3.000 дана од потписивања Бриселског споразума уместо формирања Заједнице српских општина ускраћују основна права српском и осталим неалбанским народима на Косову и Метохији.

Марић је подсетио на чињеницу да су се приштинске власти обавезале на оснивање ЗСО и усклађивање законодавног оквира ради споровођења ове обавезе преузете потписивање Бриселског споразума.

“Данас је 3.000 дана од када су привремене институције у Пристини преузеле обавезу за формирање ЗСО. Нажалост, уместо да данас имамо колективно остварена права за српски и остали неалбански народ на КиМ, ми имамо 3.000 дана чекања, изговора, обмањивања и ускраћивања основних права за наш народ на КиМ. Представници приштинских власти су априла 2013. године ставили потпис и прихватили обавезу да успоставе ЗСО. Прихватили су и план имплементације Бриселског споразума у чијој првој тачки  стоји да ће Влада Косова ускладити правни оквир како би се створили услови за формирање Заједнице. Након више од две године одлагања, у Бриселу су августа 2015. године ставили потпис управо на принципе, односно документ којим се регулише питање усклађивања законодавства  у Приштини како би се успоставила Заједница српских општина”, рекао је Марић.

По његовим речима, кредибилитет приштинских институција и политичара виси о концу јер сносе одговорност за неспровођење међународних обавеза, не само у односу на српски и остале народе на Косову,  већ имају одговорност и према Бриселу односно ЕУ.

“Изјаве актуелног председника владе привремених институција у Приштини да неће бити реализован део споразума који се односи на ЗСО, али ни било који други из претходног периода, наилази на негативне реакције појединих међународних фактора, па смо тако могли чути и да су представници САД јасно рекли да историја није почела са Аљбином Куртијем. Такође смо чули најновију поруку коју је послао Метју Палмер да се мора наћи начин да се испуни обавеза формирања ЗСО. Чак су и представници ЕУ задужени за дијалог јасног става да се претходно преузете обавезе из дијалога морају испунити. Надамо се да ће овакви сигнали из међународне заједнице, бити импулс да се овај процес одблокира”, нагласио је Марић.

Марић је изразио забринутост због континуиране тензије према српском народу на Косову и повећаног броја насилних инцидената.

“Јако нас брине све већи број етнички мотивисаних инцидената, посебно оних усмерених ка деци. Реторика појединих политичара из Приштине се мора променити јер је она подстрек за континуирану тензију која постоји према српском народу на КиМ”, закључио је Марић.

Извор: Косово онлине

Check Also

“СВЕ ШТО САМ САЊАО И ОЧЕKИВАО – ТО СЕ ОСТВАРИЛО”! Срећа и радост у породици Здравковић због чувене хармонике – немерљива!

Пословна сарадња или пријатељство – линија је понекад заиста танка, али када се споји и …