Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Ракић пружио подршку да се расељене породице из Подујева врате на Косово

Министар Ракић пружио подршку да се расељене породице из Подујева врате на Косово

Представници 30 расељених породица из општине Подујево, састали су се данас у Нишу са министром за заједнице и повратак Гораном Ракићем. Састанак је организован у циљу изналажења начина и пружања подршке породицама да се врате на Косово, наводи се у саопштењу. Министар Горан Ракић је на састанку рекао да процес повратка не наилази на искрену подршку институција на Косову, да зависи искључиво од Министарства за заједнице и повратак, које улаже велике напоре да врати што више људи у своје домове и на своја имања.

”Искрено верујем да можемо да остваримо напредак када је реч о вашем повратку, због тога сам са вама данас овде. Верујем да заједно можемо да урадимо многе ствари. Имате моју искрену подршку да се вратите на своја имања и ја сматрам да смо данашњим сусретом већ начинили први корак у том правцу.Морате да знате да ћемо на овом путу наићина многе проблеме, али морамо бити упорни у послу који смо данас започели, како би остварили циљ. Повратак ваших породица ће бити велики успех”, казао је министар Ракић током данашњег сусрета.

Министар је расељенима пренео да ће о данашњем састанку и свему ономе што је договорено, упознати и представнике међународних организација и разговарати са свима онима који могу да помогну.

”Идеја нам је да вратимо што већи број породица и направимо што већи број кућа које ће имати комплетан садржај, како би повратак био реалан и одржив.За тако нешто ће нам требати подршка међународних организација и свих оних који су спремни да подрже такву идеју. Разговараћу са свима којима буде требало даплан реализујемо”, казао је министар.

Расељени су током састанка истакли да постоји искрена жеља и намера да се врате на своја имања, а као највеће проблеме су изнели, проблем са узурпиранoмимовином и немогућност решавања проблема са личним документима.

”Спремни смо да се вратимо на своја имања и то је наша велика жеља. Неки од нас већ 22 године плаћају кирију за становање. Хвала вам што подржавате наше искрене намере да се после толико година вратимо. У прилог томе говори и чињеница да ми који смо данас овде, нисмо отуђили своја имања”, истакли су расељени из Подујева који су присуствовали данашњем састанку.

У Подујеву је пре конфликта 99. године било 1500 Срба, данас готово да и нема Срба.

 

 

 

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …