Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Ракић са министарком спољних послова Шведске Ан Линде о проблемима српске и осталих невећинских заједница на Косову

Министар Ракић са министарком спољних послова Шведске Ан Линде о проблемима српске и осталих невећинских заједница на Косову

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић, се данас у Приштини састао са Ан Линде (Ann Linde), министарком спољних послова Шведске, земље која председава ОЕБС-ом, са којом је разговарао на тему безбедности, повратка, проблема употребе српског језика у институцијама и генерално, заштите имовине Српске православне цркве, као и неспровођењу одлуке Уставног суда када је реч о имовини манастира Високи Дечани. Министар Ракић је на састанку казао да је недопустиво то што се у 21. веку крше основна људска права када је у питању процес повратка и навео случај Драгице Гашић, која има искрену намеру да након повратка остане у свом граду.

”Велики број проблема је у свим овим областима које смо навели. Због тога и због статусне неутралности која је у мандату ОЕБС-а, позивам вас да заједно више радимо на терену како би постигли већу ефикасност и указали на све проблеме који прате не само српску, већ све мањинске заједнице. Нажалост и неразумевање осталих институција нам отежава посао који радимо”, рекао је министар.

Ракић је навео да је поштовање културне баштине неког народа кључно за поштовање основних људских права.

”Ако имате пример да се након пет година одлука Уставног суда, када је реч о имовини манастира Високи Дечани још увек не спроводи, јасно вам је да по питању владавине права нешто не функционише”, рекао је Ракић.

На састанку на коме је присуствовао и амбасадор ОЕБС мисије на Косову Мајкл Девенпорт, министар Ракић је предао списак свих инцидената који су се догодили од почетка 2021. године и замолио је представнике ОЕБС-а да уложе свој ауторитет какао би се представила реална слика свега што се дешава.

Уз захвалност министру Горану Ракићу на данашњем сусрету, министарка Ан Линде је казала да сарадња ове мисије и министарства и даље треба да остане добра. На састанку је наведено да ће ОЕБС увек пружати подршку да се расељена лица врате.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …