Главна / Друштво / Невенка Рикало: У српској заједници је постојала велика потреба за сигурном женском кућом

Невенка Рикало: У српској заједници је постојала велика потреба за сигурном женском кућом

На територији Косова постоје 10 сигурних женских кућа, а Женски инклузивни центар у Новом Брду је једина установа такве врсте која је задужена за рад са припадницама неалбанске заједнице. Стопа насиља у породици нарочито је повећана у зимском периоду, а била је изражена и у време пандемије ковида 19, тврди менаџерка Женског инклузивног центра у Новом Брду Невенка Рикало.

Женски инклузивни центар покрива простор општина Ново Брдо, Клокот, Партеш, Ранилуг, Грачаница, Штрпце и Каменица и у њему се пружа заштита жртвама породичног насиља. У српској заједници је постојала велика потреба за сигурном женском кућом.

Од отварања до данас, кроз  центар у Новом Брду је прошло много жена жртава породичног насиља, а због недостатка финансијске подршке жене најчешће одлучују да се врате насилнику, што је поражавајуће, каже Невенка Рикало.  

„Можемо да наведемо да смо у току прошлогодишњег рада имали 10 жена корисница овог центра и уједно 21 дете. Сада ви видите колики је број деце која посматрају и која су сведоци насиља у породици, а уједно  није ни занемарујући број жена које су изложене малтретирању и физичком насиљу, а које су одлучиле да ипак пријаве насиље или центру за социјални рад или косовској полицији, каже Рикало.

Статистика показује да се у време пандемије коронавируса бележи пораст породичног насиља. Рикало истиче да је за најмање 35 посто повећано насиље у породици  због изолације, недовољне слободе кретања, сваког изласка из куће, отпуштања са посла.

Током 2020. години било је 2.069 пријава косовској полицији поводом случаја насиља у породици. Бележи се и повећан број позива на С.О.С телефон. На жалост бројке показују и да се седам од десет жена, које су претрпеле физичко насиље у браку по изласку из сигурне женске куће се ипак враћа насилнику.

„Насиље се углавном пријављује када је насилник у алкохолисаном стању, а то обично буде за наше славе и израженије је у зимском периоду него у летњем. Можемо да кажемо још и да је током ове пандемије такође било позива имали смо више од 110 позива пружених телефонских услуга. Тако да сматрамо да је и пандемија учинила да се број насиља над женама повећа.

Женски инклузивни центар сарађује са свим центрима за рад и социјалну заштиту као и са представницима КФОР-а, косовске полиције али и другим невладиним организацијама које се баве овом проблематиком.

Позивом на 0800 21000 жене могу да пријаве насиље али и добију бесплатну помоћ и савет психолога и социолога.

Поред установе у Новом Брду сигурна женска кућа је од недавно отворена и у Зубином Потоку на Северу Косова. Осим заштите Центар омогућава да жена стекне знање из области рада на рачунару, али и знање о кројењу, шивењу, везу, изради украса, маникиру или фризерском занату како би економски могла да се осамостали и зарађује.

Извор: Ризница

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …