Главна / Друштво / Деца из БиХ и Хрватске: Хвала Србији, одушевљени Храмом Светог Саве

Деца из БиХ и Хрватске: Хвала Србији, одушевљени Храмом Светог Саве

Србија је била и надамо се да ће и остати наш најјачи ослонац, кажу деца из Федерације Босне и Херцеговине и Хрватске, која у склопу летњег кампа за српску децу из региона бораве у Србији, а које је данас угостио председник Александар Вучић.

Истичу да су у Новом Саду и Београду провели пет незаборавних дана, а најјачи утисак на њих, у чему су једногласни, оставила је посета Храму Светог Саве.

Доротеа Дрча из Задра, која је у име 44 деце из Федерације БиХ и Хрватске захвалила председнику Вучићу на пријему, одушевљена је боравком у Београду и Новом Саду, иако, како каже, није први пут у Србији.

“Долазим бар два пута годишње у Србију, али сам сада први пут уживо видела председника Вучића који је предобра особа”, утисци су Доротее.

Каже да у Далмацији данас не живи много православних Срба, али да живе мирно и да их не узмемиравају.

За разлику од Доротее, Михаило из села Ðеврске код Кистања у Хрватској први пут је посетио Београд и не крије да је одушевљен српском престоницом.

“Највише ме је одушевио Храм Светог Саве који је величанствен”, каже Михаило који је једно од десетак деце која живе у селу Ðеврске.

“У целом крају је око 50 српске деце. Добро живимо, нико нас не дира, имамо свој мир”, каже Михаило.

И Борис Бошњак из Босанског Грахова је први пут у Београду, а најјачи утисак на њега, као и на осталу децу, оставио је Храм Светог Саве и то што су на поклон добили делиће мозаика.

“И председник нас је баш лепо угостио, од њега смо добили таблете и слаткише”, похвалио се Борис.

Лара Ерцег из села Крњеуше код Босанског Петровца, где живи око 500 Срба, захвалила је на прилици да посети Србију и упозна много нових другара.

Са осталом децом дели одушевљење Храмом Светог Саве, али и фудбалским стадионом Црвене Звезде који су посетили са градоначелником Зораном Радојичићем.

“Долазила сам и раније са својом породицом, а надам се да ћу поново имати прилику да видим све ово”, каже Лара.

Летњи камп за децу организовао је Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону од 5. до 9. јула у Новом Саду и Београду.

Током Летњег кампа деца су имала прилику да посете бројне институције и обиђу музеје, споменике културе и туристичке атракције, да сазнају више о својој историји и култури.

Извор: Танјуг

Check Also

Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Дом здравља Грачаница у сарадњи са Општином Грачаница обележава Светски дан оралног здравља – 20. …